Gyártósor A műanyagok ragasztása még sosem volt ennyire könnyű

A műanyagok ragasztása még sosem volt ennyire könnyű

autopro.hu | 2020.02.03 13:21

A műanyagok ragasztása még sosem volt ennyire könnyű

Az autóiparban zajló elektromos forradalom a mobilitásról alkotott vélekedésünk változása mellett természetesen a gyártástechnológiát is átalakítja. Az alternatív meghajtású járművek egyre kevesebb alkatrészből épülnek, és - főként a súly- és költségcsökentés érdekében - egyre nagyobb arányban használnak fel bennük műanyag alkatrészeket. Ez azt is jelenti, hogy sokkal többféle műanyag találkozik és érintkezik egymással az autóban, mint eddig. Ez a változás a beszállítókat folyamatosan új kihívások elé állítja.

Hirdetés

A tesa a technikai ragasztószalagok és öntapadó rendszermegoldások piacvezető gyártójaként olyan úttörő megoldást fejlesztett ki, amely a műanyagok ragasztási lehetőségeit alapjaiban változtatja meg. A tesa HiP (High Initial Performance) az eddigi első és egyetlen, ipari célra fejlesztett ragasztószalag, amely teljesen eltérő tulajdonságú műanyagokat is tökéletesen összeragaszt, legyen szó akár poliamidról (PA), polikarbonátról (PC), polisztirénről (PS) vagy polipropilénről (PP). A tesa a HiP ragasztószalagot kifejezetten autóipari felhasználásra fejlesztette, ahol gyakoriak az alacsony felületi energiával rendelkező műanyag alkatrészek.

A jármű beltéri elemeinek szakszerű illesztésének, beültetésének általában jelentős korlátokat szab, hogy nem mindenhol alkalmazható a hegesztés, a csavarral vagy szegeccsel való rögzítés technikája. Marad tehát a ragasztás, ám itt is nehézségbe ütközik, ha eltérő anyagú, rigiditású felületek találkoznak egymással. A tesa HiP esetében viszont a ragasztható anyagok eltérhetnek egymástól keménységben és felületi energiában is, a ragasztószalag nagy szilárdsággal, egyenletes ragasztási erőt biztosítva illeszti össze őket.

A tesa HiP alkalmazásával egyszerre eltűnnek a kompromisszumok, általa a legkülönfélébb műanyagok hosszan tartó, erős kötését lehet létrehozni, még y és z irányú erők ellenében is.

Az előnyök egyértelműek: nincs hegesztés, tehát nincs anyagelváltozásból következő horpadás, anyagmegnyúlás, elhagyhatók az esztétikai hatást rontó csavarkötések is. A tesa HiP tiszta és egyértelmű ragasztási felületet ad, ráadásul nemcsak sík, hanem egyedi geometriájú felületeken is alkalmazható. Kizárólag arra van szükség, hogy a felület tiszta legyen, nincs szükség a műanyag felületének módosítására a tapadás növelésének érdekében. A felületkezelést, úgy mint a plazma-, láng-, vagy koronakezelést ki is iktathatjuk a gyártási folyamatból.

A tesa HiP-pel a ragasztás munkafolyamata rendkívüli mértékben felgyorsul: az egyszerű felhelyezés után ragasztási teljesítményének 80 százalékát 5 másodperc alatt eléri, ha négyzetcentiméterenként 10 N erőt fejtünk ki a ragasztott felületre.

A tesa HiP - mivel nem igényel külön gépi beruházást - rendkívül könnyen beilleszthető a Lean-termelésbe, így nagy mértékben hozzájárul a gyártás optimalizálásához. A nagyobb hatékonyságot, profitabilitást egyértelműen elősegíti azáltal, hogy az egyszerű alkalmazhatóság miatt hozzájárul a selejtarány csökkenéséhez, kiegészítő berendezések híján a jobb helykihasználáshoz. A tesa HiP használatával az egész felület-előkezelési folyamatot elfelejthetjük, ezekre a gépekre egyszeriben nem lesz szükségünk.

A tesa HiP valóban új dimenziót nyit a felületek műanyagok ragasztásában! További információkat erre a linkre kattintva olvashat az innovatív termékről.

Fotók: tesa

Kiemelt Partnereink