Gyártósor A digitális technológiák tehetik „zöldebbé” a gyártást

A digitális technológiák tehetik „zöldebbé” a gyártást

autopro.hu/V.M. | 2020.05.12 04:22

A digitális technológiák tehetik „zöldebbé” a gyártást

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az olyan gyártástechnológiákkal, mint például a mesterséges intelligencia vagy a szimulációs szoftverek, nem csupán a termelékenység növelhető, hanem az energiafelhasználás, egyúttal a szennyező anyagok kibocsátása is csökkenthető.

Hirdetés

Az AspenTech vegyipari vállalat egyik igazgatója, Paige Morse az IndustryWeek oldalának beszélt arról, hogy az olyan digitális technológiák, mint például a mesterséges intelligencia hogyan segíthetik a fenntarthatósági törekvéseket.

A mesterséges intelligencia képes a gépek működésében tapasztalt szokatlan eltérések észlelésére, és azok alapján a dolgozók számára akár hónapokkal előre jelezni a meghibásodásokat, végső soron megakadályozva azok bekövetkezését. Ezáltal a kevésbé hatékony gyártási folyamatok, valamint a javítás során felhasznált többlet erőforrások takaríthatóak meg.

A jövőben környezetkímélésben mérhetik a sikert

Az energiamenedzsment-modellezéssel a gyárak energiafelhasználása, valamint az ahhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 5-20 százalékkal redukálható. A szimulációk segítik a hő hatékony hasznosítását, az új létesítmények tervezését, illetve megvilágítják a környező fogyasztókkal való energia-megosztásban rejlő potenciált. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az ipari vállalatok a digitális technológiák alkalmazásával akár 30 százalékkal is javíthatják energiahatékonyságukat.

A hatékonyságnövelő digitalizációs projektek sikerességét általában pénzügyi mutatószámokkal mérik, és nem a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Morse szerint a megfelelő mérési módszer megtalálása nem egyszerű, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a vállalatok már olyan új célértékek kitűzésén dolgoznak, melyek arra ösztönöznék munkavállalóikat, hogy javítsák teljesítményüket a fenntarthatóság terén. Az energia-megtakarítást a jövőben például azáltal mérhetik, hogy mennyivel került kevesebb szén-dioxid a légkörbe. Sok szimulációs program már most lehetőséget biztosít az üvegházhatású gáz emissziójában végbemenő változások megfigyelésére.

Digitalizációval a műanyagok újrahasznosításáért

Morse úgy véli, hogy a körkörös gazdaságban a műanyagipari vállalatok számára különösen fontos lesz az innováció. Olyan új anyagok után fognak kutatni, melyek a megszokott jellemzőkkel bírnak, anélkül, hogy nehezen újrahasznosítható többrétegű csomagolóanyagokat kellene készíteniük. Néhány vállalat depolimerizációval, azaz a műanyagok monomerekre való visszabontásával próbálkozik, azonban ezek a folyamatok még nagy energiaigényűek. Ennek megváltoztatásában jelentős szerephez juthatnak majd a modellezési szoftverek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink