Gyártósor A digitális ikrek kimaxolásának három módja

A digitális ikrek kimaxolásának három módja

autopro.hu/P.B. | 2022.08.09 07:23

A digitális ikrek kimaxolásának három módja

Fotó: Konica Minolta

A negyedik ipari forradalom, vagyis az Ipar 4.0 következő hullámának központi technológiája lehet a Digital Twins, azaz a digitális ikrek. Íme három módja annak, hogyan használják a gyártók a digitális ikreket a működés és a hatékonyság javítására, valamint más előnyök kiaknázására.

Hirdetés

Az utóbbi néhány évben az Ipar 4.0 egyre inkább valósággá válik: az olyan technológiák, mint az IoT, az érzékelők és a mesterséges intelligencia előremozdították a gyártókat, és egyre kisebb vállalatok is megpróbálják kihasználni ezek előnyeit. A következő áttörési pontot a digitális ikrek hozhatják el – igaz, egyesek az IoT-technológia ágának tartják, és ily módon már nem számít újdonságnak.

A digitális ikrek egy olyan összetett alkalmazás, amely magában foglalja a fent felsorolt technológiák mindegyikét, és most pénzügyi növekedéssel kecsegtet akár a nagy, akár a kisebb vállalatok számára. Ugyanakkor nem lenne igaz – és bölcs sem – azt állítani, hogy bármelyik és minden vállalat számára hasznos lenne a digitális ikrek használata.

Igazi adatok

A digitális iker pontosan az, aminek hangzik, ennek ellenére elengedhetetlen elmagyarázni, miért van szükség erre a technológiára a jövő gyáraiban. A digitális iker egy valós rendszer vagy eszköz számítógépes szimulációja. A szimuláció kimenete olyan adatokat állít elő, amelyek replikálják a megfelelő valós eszközt, azaz elkészítik a digitális ikerpárt – és innen lesznek igazán fontosak a szenzorok.

Bár a digitális ikrek csupán szimulációknak tűnnek, valójában annál többről van szó. A végfelhasználók által kapott adatok valós érzékelőktől származnak, amelyek valós körülmények között jelenítik meg a digitális ikreket, így adva pontosabb képet. Ennek segítségével számos, IoT-vezérelt hatékonyságnövelő megoldás valósítható meg.

A digitális ikerelemzés átalakíthatja a karbantartó és menedzsment csapat munkamódszereit. Ez a robusztus eszköz lehetővé teszi az összehasonlításokat, az elemzéseket, a „mi lett volna, ha forgatókönyveket” és a nyomon követhetőséget. A rendszerezetlen nyers adatok egyszerű gyűjtéséhez képest a digitális iker lehetővé teszi a fizikai eszközök „életre keltését”.

Megelőző karbantartás

A digitális ikrek az egyes eszközökről is világos képet festhetnek: ezek az eszközök képesek észlelni az olyan berendezések paramétereinek változásait, mint a szivattyúk, szelepek, ventilátorok, hűtők, motorok és egyéb, kívülről nehezen hozzáférhető egységek. Számos érték elemezhető a szenzorok és a digitális ikrek segítségével, ennek köszönhetően megoldást találhatunk a megelőző karbantartásra és a fokozott optimalizálásra.

Ezenkívül a digitális ikertől származó adatok lehetővé teszik a valós eszköz nyomon követhetőségét, előzményeit és adatelemzését, így a döntéshozatal kevésbé homályos és inkább adatvezérelt. Természetesen a rendszerezettebb adatokkal több lehetőség nyílik a környező folyamat javítására is.

Nem kell a használatához különleges végzettség

A hagyományos ipari vezérlőrendszerekhez képest az IoT viszonylag fiatal ágazat, míg a digitális iker-koncepció még érlelődik. Azonban mára már elég sikeres példa működik a világban ahhoz, hogy ezeket az elveket ne lehessen figyelmen kívül hagyni. A digitális iker használatának talán legfőbb előnye az egyszerűség. Az egyes kritikus berendezések egyedi felügyelete helyett az idő múlásával a különböző iparágakban működő hasonló berendezések összes műszaki jellemzője és működési betekintése összehasonlíthatóvá válik.

Egy jól felépített digitális iker korlátlan számú egyedi digitális nézőpontot tartalmaz anélkül, hogy adatbázisokat kellene újraépíteni vagy új kereteket kellene folyamatosan létrehozni. Bár a digitális iker rendelkezhet dinamikus szenzoradatokkal, statikus eszközadatokkal és teljesítményelemzési betekintésekkel, végső soron ezeket egyetlen egységként kezelik és ábrázolják, így biztosítva az egyszerűséget a végfelhasználók számára. Ez az egyszerűség elengedhetetlen ahhoz is, hogy a vizualizációkat könnyen emészthetővé tegyék a felhasználók számára. Ahelyett, hogy belefulladna az adatokba, a végfelhasználó könnyen érthető módon láthatja az adatokat – írja a Manufacturing Tomorrow.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink