Gyártósor Végre az FCA is észrevette, hogy baj van a Takatánál

Végre az FCA is észrevette, hogy baj van a Takatánál

autopro.hu/B.B. | 2016.06.23 11:26

Végre az FCA is észrevette, hogy baj van a Takatánál

Az autógyártó csak most állítja le a hosszú hónapok óta húzódó légzsákbotránnyal kapcsolatos alkatrészek felhasználását.

Hirdetés

A Fiat Chrysler bejelentette, hamarosan leállítja új autói készítésénél a Takata hírhedt légzsákjainak felhasználását. Az eset azért furcsa, mivel a beszállító légzsákbotrány már elég régóta húzódik, a gyártó pedig csak most szánta el magát a lépésre, írja az Automotive News.

Az FCA mentségére szóljon, hogy 2016-os Jeep Wrangler modellbe szerelt légzsákszéria termékei még nem okoztak balesetet, az NHTSA valószínűleg csak elővigyázatosságból rendelte el a biztonsági alkatrészek 2019-ig elhúzódó, just-in-time rendszerhez hasonló visszahívását. A modellbe jövő héttől már egy Észak-Amerikában gyártott másik alkatrészt szerelnek majd. A gyártó közlése szerint Wrangler modellekben nem is történhetne baj, mivel megoldott a légzsák környezetének szellőzése.

A problémás ammónium-nitrátot tartalmazó légzsákaktiváló töltetek, melyek nedvességgel érintkezve túlzott erővel léphetnek működésbe, már kikerültek a gyártásból. A mostani eset jól példázza, hogy egy esetleges beszállítói probléma (főleg akkora vállalat esetében, mint a Takata), milyen elhúzódó problémát tud okozni. Természetesen akad példa arra is, amikor az autóipari cégek reakcióideje minimálissá válik, erről itt írtunk.

Kiemelt Partnereink