Gyártósor Sztrájkolnak a Fiat és a Renault törökországi munkásai

Sztrájkolnak a Fiat és a Renault törökországi munkásai

Biró Csongor | 2015.05.18 09:59

Sztrájkolnak a Fiat és a Renault törökországi munkásai

A Fiat és a Renault törökországi gyáraiban múlt hét csütörtök éjjel leállt a termelés, miután a bérükkel és juttatásaikkal elégedetlen dolgozók sztrájkolni kezdtek.

Hirdetés

A leállást a Renault szóvivője a sajtónak nyilatkozva törvénytelennek nevezte. A bursai gyárban 2500 dolgozó kezdett sztrájkot. A török hadsereg nyugdíjalapjával közösen tulajdonolt Oyak Renault nagyvállalat 318 ezer autót gyártott tavaly. Egy műszakban 400 autó készül el a gyártósoron, ahol Renault Clio és Symbol (nálunk Thalia), illetve Megane és Fluence modelleket szerelnek össze.

Itt is állt a munka, de akkor (2012-en) a négymilliomodik autót ünnepelték a Tofasnal

Május 15-én a Tofas-gyárban (a Fiat és a török Koc Holding közös cége) sem vették fel a munkát a dolgozók, a bursai Tofas-gyárban ötezren dolgoznak. Megkezdődtek a tárgyalások a menedzsment és a szakszervezetek között. A Tofas közleményben ismertette, hogy a leállás nem befolyásolja az értékesítést. A Tofasnál Fiat Linea, Doblo és Fiorino modellek készülnek, de ugyanitt Citroen Nemo, Peugeot Bipper és Opel/Vauxhall Combo modelleket is gyártanak. 2013-ban 240 ezer autót szereltek össze.

Nem ünnepelnek, inkább sztrájkolnak a munkások

A dolgozók azért kezdtek sztájkot, mert a szakszervezeti tömörülésük a Bosch egyik gyárában fizetésemelést harcolt ki, így az ottani dolgozók átlagban 194 dollárral (52 ezer forint) többet kapnak havonta. A Tofas dolgozói is követelik ezt a bértöbbletet. A Boschnál egy 38 hónapos bérstop után emelkedtek a bérek, ott az átlagos órabér 3,67 dollár (986 forint), míg a Renault és Fiat gyáraiban 3,83 dollár (1030 forint).

Kiemelt Partnereink