Gyártósor Slavoj Musilek: 195 nap alatt hozza vissza az árát egy robot

Slavoj Musilek: 195 nap alatt hozza vissza az árát egy robot

Pardavi Mariann | 2016.06.02 10:30

Slavoj Musilek: 195 nap alatt hozza vissza az árát egy robot

Az Ipar Napjai kiállításra a Universal Robots kollaboratív robotjaival érkezett, hogy bemutassa, mennyire hatékonyan tud együtt dolgozni robot és ember. A látogatókat többek között olyan robot csábította, mely képes volt kiszortírozni egy mozgásban lévő csokoládékupacból, és a használó kezébe adni az általa választott édességet. Persze mindez csak vásári látványosság, a valódi értékekről a vállalat közép-kelet-európai igazgatójával, Slavoj Musilekkel beszélgettünk.

Hirdetés

– Hogyan kapcsolódik a Universal Robots Magyarországhoz?
– A vállalatnak Magyarországon nincs közvetlen munkatársa, az értékesítés csak forgalmazókon – összesen négy szakmai partneren – keresztül történik. A legközelebbi irodánk Prágában található, ahol öten dolgoznak. Az elmúlt évben világszerte megkétszereztük a munkatársaink számát és szintén megdupláztuk a bevételt és a profitot.

– Milyen üzleti évet hagyott maga mögött a cég?
– 2015-ös, 17,4 milliárd forintos bevételünk 91 százalékos növekedést jelent a 2014-es adatokhoz képest, és 223 százalékos emelkedést 2013-hoz képest. Az adózás előtti profitunk 2,7 milliárd forintra rúg, ez 122 százalékkal haladja meg a 2014-es adatot. Számárunkra ez az jelenti, hogy az egy robotra jutó bevételt növeltük, míg a költséget csökkentettük, amivel 2015-ben a korábbiaknál is hatékonyabb működést értünk el, melynek során a profit növekedése megelőzte a bevételét.

– A robotok igen széles körben használhatóak fel, mekkora figyelmet fordít a vállalat az autóiparnak?
– Az eladott termékeink körülbelül 75 százalékát ez a szektor használja, de a robotjaink sok más ágazatban teljesítenek szolgálatot. Örömmel mondhatom, hogy az összes nagy gyártó használja a Universal Robots termékeit, sőt, kisebb cégekkel is partnerségben állunk.

– Melyek a vállalat által gyártott robotok erősségei, mivel igyekeznek kitűnni a konkurenciából?
– A robotjaink képesek közvetlenül az emberek mellett dolgozni: akár centiméterekre tőlük, biztonsági kerítés nélkül. Az alacsony költségnek, a könnyű telepíthetőségnek és az egyszerű programozhatóságnak köszönhetően javul a minőség és a gyártási hatékonyság. Nagy büszkeség számunkra, hogy a világ első együttműködő robotjai mögött a Universal Robots alapítói álltak.

– Hogy néznek vevői oldalról a számok?
– Számításaink szerint átlagosan 195 nap alatt térül meg egy robotunkra fordított befektetés.

– Sokan tartanak attól, hogy munkahelyeket fognak megszüntetni a robotok, veszélyben a gazdaság. Mit gondol erről?
– Úgy vélem, ez alaptalan, százéves félelem. Nemhogy megszüntetni nem fognak, hanem újabb munkahelyeket teremtenek. A robotok ugyanis növelik a versenyképességet, ezáltal növekszik a termelés, ami további munkatársak felvételét igényli. A problémát inkább abban látom, hogy kevés az igazán jól képzett szakember.

– A kiállítás témája az Ipar 4.0, ehhez a trendhez hogyan kapcsolódnak a vállalat robotjai?
– A robotjaink rugalmasan képesek alkalmazkodni a megváltozott termelési körülményekhez, így nem okoz gondot számukra, ha kis vagy nagy szériában kell gyártani. Éppen ezért segítenek a kis- és középvállalkozásoknak is igazodni az Ipar 4.0 által támasztott követelményekhez, továbbá a termékeink műszaki és informatikai megoldásaiknak köszönhetően könnyen integrálhatók a teljes gyártási környezetbe.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink