Gyártósor Robotok viszik az alkatrészeket a raktárból a szerelősorra

Robotok viszik az alkatrészeket a raktárból a szerelősorra

autopro.hu/Sz.F. | 2018.11.16 06:00

Robotok viszik az alkatrészeket a raktárból a szerelősorra

A cseh gyártó automata kisalkatrész-raktárt (ASPW) nyitott meg Mladá Boleslavban.

Hirdetés

Az automatizálás magas szintje lehetővé teszi a munkafolyamatok hatékonyságának növelését az üzem kisalkatrész logisztikájában. Ennek egyik példája azoknak a robotoknak a használata, amelyek alkatrészeket szállítanak a raktárból közvetlenül a gyártósorra. A vállalat egy hasonló kisalkatrészes raktárt üzemeltet közel egy éve Kvasinyban.

A raktár 2018 júliusától működik. A Skoda közel 8 millió eurót fektetett be a kisalkatrész-raktár építésébe. A kisalkatrészek betárolása és kiemelése a megfelelő polcokról most automatikusan zajlik. Innen a szükséges sorrendben a megfelelő pillanatban szállítják a gyárba. Ez azt jelenti, hogy pontosan abban a sorrendben érkeznek meg, amelyben szükség van rájuk a felszerelésnél. Az automatizálás lehetővé teszi a pontosabb munkavégzést, a logisztikai folyamatok gyorsítását és a hibaarány további minimalizálását. A robotok helyettesítik az alkalmazottakat a fizikailag nehéz munkáknál. Az alkalmazottak felszabadult idejükben olyan feladatokat végezhetnek, mint a címkék beolvasása vagy a kistárolók (SLC) mozgatása a bejövő és kimenő áruk területén.

Mladá Boleslav 2000 négyzetméteres területet lefedő új ASPW-je sok helyet kínál 71.000 kistároló (SLC) számára. Óránként akár 580 ilyen kis műanyag rekesz tárolható a 14 méter magas polcokon. Ugyanazon számú SLC-k kezelhetők a komissiózás, azaz a kimenő termékek esetében is. Két robot tárolja, és két másik robot veszi ki az alkatrészeket, és küldi szét a megfelelő pillanatban a gyártásnak.

2017 júliusában a kvasiny-i üzemben hasonló kisalkatrész-raktárat nyitottak, amely 45 ezer tároló részére biztosít helyet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink