Gyártósor Robbanásszerű növekedés várható a robotikában

Robbanásszerű növekedés várható a robotikában

autopro.hu/P.M. | 2017.03.14 12:28

Robbanásszerű növekedés várható a robotikában

A Universal Robots 2016-ban 62%-os növekedést ért el. A vállalat szerint azért tudtak ekkora fejlődést elérni, mert elsőnek tudtak piacra lépni az emberrel együttműködő, úgynevezett kollaboratív robotokkal, a kobotokkal.

Hirdetés

A szabadon mozgó, felhasználóbarát kollaboratív robotkarok mára az ipari robotika húzóágazatává váltak. A Universal Robots árbevétele elérte a 662 millió dán koronát (körülbelül 27,8 milliárd forint), és adózás előtti nyeresége 92 millió dán korona (körülbelül 3,8 milliárd forint) volt. A Universal Robots elnöke, Jürgen von Hollen, megfelelőnek tartja a nettó bevételt, és legalább 50 %-os növekedést vár az árbevétel terén 2017-ben, ami egyben azt is jelenti, hogy a cég jó úton halad a 2017 végére megcélzott 1 milliárd dán korona (körülbelül 42 milliárd forint) felé.

– Fontos, hogy a trendek előtt haladjunk, és előmozdítsuk az innovációt mindenben, amivel foglalkozunk. A legfontosabb prioritásunk, hogy felfuttassuk a vállalatot, és évről évre folytatni tudjuk a növekedést. 2015-höz képest megháromszoroztuk a 2016-os befektetéseinket, különösen a K+F területén, amelynek köszönhetően továbbra is vezető szerepünk van a piacon, és ma már a kobottechnológia széles választékát tudjuk kínálni – mondta Jürgen von Hollen. – Ugyanilyen jelentős a Universal Robots dolgozói állományába fektetett folyamatos, 50 %-os befektetésünk 2016-ban, amelynek köszönhetően a kapacitásunkat, szakértelmünket és jelenlétünket is növeltük világszerte.

A Universal Robots egyre nagyobb részesedést szerez a fejlődő piacokon, és a 2015-ös 5 országos képviselethez képest mára már tizeneggyel rendelkezik, azaz megkétszerezte a jelenlétét a világban. A cég így ma már jelen van az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Kínában, Szingapúrban, Indiában, Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában. Emellett erős disztribúciós csatornákat üzemeltet további 50 országban.

A kobotok feltalálása előtt a gyártóüzemekben az automatizálás csak nagyon kötött feladatok esetén valósulhatott meg. Ennek következtében sok iparágban a gyártási folyamat dinamikusabb és rugalmasabb lépéseiben kézi összeszerelésre kellett hagyatkozni. Mára azonban az együttműködő robotokkal a vállalatok rugalmas, könnyen kezelhető, biztonságos technológiát alkalmazhatnak, amelynek segítségével fellendülhet az üzleti tevékenységük. A Universal Robots kobotjainak egyik előnye, hogy bármilyen méretű vállalat számára univerzálisan használható, az egészen kicsitől a nagyvállalatokig.

– A kollaboratív robotok világában robbanásszerű növekedés várható a következő években – mondta Jürgen von Hollen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink