Gyártósor Nincs miről beszélni, nyerő megoldás a 3D nyomtatás

Nincs miről beszélni, nyerő megoldás a 3D nyomtatás

Kuthi Áron | 2019.12.09 04:47

Nincs miről beszélni, nyerő megoldás a 3D nyomtatás

A ma már milliárdos forgalmú Kvint-R Irodatechnikai és 3D nyomtatási Kft huszonnyolc éve még professzionális ipari mátrixnyomtatókkal kereskedett. A hőskorban a piacvezetőnek számító német Mannesmann Tally hazai képviseleteként szerezték meg azt a szakmai tapasztalatot és ismeretségi hálót, amelyre ma is támaszkodnak. Közel két és fél évtizednyi irodatehnikai tapasztalat után jelent meg az életükben a 3D nyomtatás, vagy is inkább az additív gyártás, és ma már ez adja forgalmuk javát.

Hirdetés

Az utóbbi négy év elképesztő bővülést mutatott, 2014-ben 400 milliós, tavaly már 1,1 milliárdos forgalmat bonyolítottak, idén év végére pedig meglehet a 2 milliárd. Kasnya-Kovács László ügyvezető szerint rengetegen akarnak utazni a 3D nyomtatásban, de keveseknek van hozzá szaktudásuk és kereskedelmi tapasztalatuk. "Szerencsére mi időben ébredtünk, miután láttuk, hogy az unalmas vevői tekintetek egyszerre felvillanyozódnak, ha szóba kerül a 3D nyomtatás" - mondta. A változás szelét mindenesetre jól elkapták, ma bevételük kétharmada érkezik a 3D nyomtatási termékek és szolgáltatások eladásából.

3D Systems: a bűvös szó a sztereolitográfia

A 3D Systems a világ vezető 3D nyomtatási szereplője, Chuck Hull alapító már 1984-ben levédette a ma is használt sztereolitográfiát (valójában a 25 éves szabadalom lejártával kezdett rohamosan terjedni a technológia). A Kvint-R azonban nemcsak az SLA-t, hanem szelektív lézerszinterezéses (SLS), piezo technológiás multijet (MJP), ColorJet Printing (CJP) és DirectMetalPrinting (DMP) technológiát is kínál, amelyek az ipar igényeit teljes mértékben lefedik.

Professzionális megoldások professzionális felhasználóknak

A Kvint-R négy éve szerződött le a vállalattal és vált a 3D Systems kizárólagos magyarországi forgalmazójává. Az additív technológia szédületes fejlődése a cég szakembereinél folyamatos képzést követel meg. A 3D Systems kimagaslóan szervezett online és tantermi képzésekkel rendelkezik, amely naprakészen tartja a kollégák ismereteit. Ez a tudás a magas szintű szolgáltatás érdekében elengedhetetlen.

"Hasonlóan más szereplőkhöz, az autóipari beszállítói cégek, mérnöki tervezőirodák részéről is hihetetlen érdeklődést tapasztalunk a technológia iránt" - folytatta Kasnya Kovács László. Mint mondta, sok Tier1-es beszállító vállalat működtet hazánkban K+F-tevékenységet végző részleget, számukra nagy segítség, hogy a modell, a prototípus szinte azonnal térben is megszemlélhető, tesztelhető.

Kiiktatja a felesleges köröket

"A tervezés fázisai radikálisan csökkenthetők az additív technológiával, mivel nem kell azonnal elküldeni a CAD-rajzot a szerszámkészítő cégnek, hogy a tervezett alkatrészhez szerszámot készítsenek, és azután a módosítási igényekkel együtt áttervezésre visszaküldjék a fejlesztőknek az adott alkatrész paramétereit. Az átlagosnak számító 4-5 áttervezési fázist el lehet felejteni, nincs miről beszélni, a 3D a közeljövő megoldása" - magyarázza a szakember. A 3D modell elkészítése töredéke a hagyományos fröccsöntési technológia költségének, ráadásul a termék piacra kerülési ideje is durván csökkenthető vele. A 3D nyomtatással modelleket, prototípusokat és nagy szilárdságú, beépíthető végfelhasználói termékeket egyaránt előállíthatunk. Kasnya Kovács László elmondása szerint egyre több beszállító cég keresi meg őket, mivel érezhető a késztetés az új megoldások alkalmazására a versenyképesség megőrzése érdekében.

Prototípus vagy sorozatgyártás?

A 3D Systems professzionális és produktív kategóriát különböztet meg az eltérő igényeknek megfelelően. De például a ProJet 7000HD ipari módon terhelhető, nagy szériák gyártására is használható. A szakember szerint ugyanakkor nem jolly joker a 3D technológia, mert míg a fröccsöntés 10 ezer alapanyag-verzióval rendelkezik, addig a 3D csak durván 200-zal. Vagyis az autóipari dizájn területén, ahol fontosak a tapintási, a tükröződési hatások, a puha-kemény átmenetek, a 3D csak kiegészítő funkcióval bír.

HP Jet Fusion: az additív gyártás újragondolása

Az additív gyártás területén a Kvint-R másik zászlóshajója a HP egyedi fejlesztése, a Jet Fusion technológia. Lényegét tekintve SLS nyomtatásról van szó, amely jelenleg egyedülálló módon alkalmas PA12 alapanyagból fekete és színes alkatrészek additív gyártására. Az elkészült robosztus alkatrészek közvetlenül beépíthetők akár végfelhasználói termékként is. A színes felület széleskörű alkalmazást tesz lehetővé.

Hagyományos vagy additív gyártás: mikor érdemes váltani?

Új technológia bevezetése esetén mindig fel kell tenni a kérdést, hogy mi az oka a váltásnak? Mi az, amivel eddig gyártottam, és mi az, ami miatt váltok? A 3D vagy inkább additív technológia ugyanakkor gondolkodásbeli váltást is megkövetel a CAD tervezéstől kezdve a folyamattervezésig. Alámetszések, bennszülött alkatrészek, kis méretű hűtőcsatornák, kanyarfuratok tervezése immár nem akadály. A technológia lehetővé teszi az integritás növelését. Amit korábban akár négy-öt különálló alkatrészelemből lehetett csak legyártani jelentős logisztika mellett, az immár egyetlen menetben elkészíthető az additív technológia segítségével. Ez pedig összességében jelentős költségmegtakarítást, jó megtérülést eredményez a gyártó részére. Az egyszerűsített folyamat további előnye a csökkenő gyártási idő, amely a versenyképesség növekedését eredményezi.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink