Gyártósor Ne írjuk még le a lítium-ion akkumulátorokat!

Ne írjuk még le a lítium-ion akkumulátorokat!

autopro.hu/K.Á. | 2018.02.23 12:40

Ne írjuk még le a lítium-ion akkumulátorokat!

Az Egyesült Királyságban fontmilliókból kutatnak újabb, a lítium-ion akkumulátorok energiasűrűségét feljavító anyagok után.

Hirdetés

Szilíciumalapú anyag után kutat a Greg Clark, brit energiaügyi és iparstratégiai államtitkár által meghirdetett Faraday Battery Challenge projekt keretén belül az University College London és a Synthomer polimergyártó és -fejlesztő. A cél, hogy olyan anyagot fejlesszenek, mely alkalmas lehet a grafit alapú anód helyettesítésére a mai lítium-ion akkumulátorokban.

A tízmillió font költségvetésű projekt egyik fontos célja, hogy leküzdjék a lítium-ion akkumulátorok jelenlegi problémáját (nevezetesen az anód töltés és kisütés hatására történő tágulása és összehúzódását), ugyanis ez az anódban felhasználható szilícium arányát jelenleg tíz százalékban korlátozza.

A megoldás egy fejlesztés alatt álló, innovatív szilíciumforma és a hozzá fejlesztett és optimalizált polimer lehet, melyek együttesen biztosítják a kohéziót a kötőanyag és a szilícium között az akkumulátor teljes élettartama alatt. Ez a kombináció a szilícium és a kötőanyag között lehetővé teszi, hogy az anód nagyobb arányban tartalmazzon szilíciumot, így növekedhetne a cella energiasűrűsége. Mindezzel párhuzamosan dolgoznak a cella teljesítményének javításán is.

A projekt végső célja egy olyan, a grafitalapú anódokat helyettesítő megoldás megtalálása, melynek segítségével egy-egy elektromos jármű hatótávja egy feltöltéssel elérheti a 650 kilométert. A fejlesztők abban bíznak, hogy amennyiben sikerrel járnak, a technológia a következő generációs akkumulátorok fejlesztése során új lehetőségek sorát nyitja meg az e-autók ellátási lánca szereplői előtt.

Kiemelt Partnereink