Gyártósor Napelemfarm élteti a Mini gyárát

Napelemfarm élteti a Mini gyárát

Biró Csongor | 2014.06.19 10:33

Napelemfarm élteti a Mini gyárát

Több mint 11 500 napelem segíti megújuló energiával táplálni a Mini oxfordi autógyárát. A karosszéria-üzem több mint 20 ezer négyzetméteres tetején Nagy-Britannia legnagyobb energiafarmja kapott helyet.

Hirdetés

A fotovoltaikus rendszer 3 megawatt (névleges teljesítmény) energiát állít elő az öt futballpálya méretű tetőn. Ez az energia 850 háztartás ellátását tenné lehetővé. A karosszériaüzemet, ahol ezer robot dolgozik, a tavaly év végén nyitották meg, hogy itt szereljék össze az új Minit.

Szolárpark Oxfordban

Az oxfordi gyár élen jár a környezetvédelemben, 3969 programozható LED-lámpa adja a világítását, robotjai képesek energiatakarékos pihenő üzemmódban várakozni, a gyártás során felhasznált vizet pedig az illemhelyeken, illetve a hűtő- és fűtő rendszerekben keringetve használják fel újra. A gyár aktív partnere Oxford város zöld törekvéseinek és hozzá is járul ahhoz a tervhez, hogy 2020-ra 30 százalékkal mérsékeljék a település ökológiai lábnyomát.

Hogy működik a fotovoltaikus rendszer?

Nincs még egy ilyen energia előállítási forma, ami ennyire tiszta, környezetbarát és széles körben alkalmazható. A fotovoltaikus rendszer közvetlenül alakítja át a Nap sugarait elektromossággá egy fizikai reakció során. Az elektrifikáló folyamat a napcellákban történik, melyeket általában sorba kötnek, hogy egy fotovoltaikus modult alkossanak. A napcellák 95 százalékát félvezető szilikonból készítik, ami a második legelterjedtebb elem a Földön és nagy mennyiségben érhető el. A napcella két rétegből áll: egy negatívan szennyezett rétegből és egy pozitívan szennyezett rétegből. Amikor a napfény eléri a napelem cellát, ez beindít egy fizikai folyamatot, ami egyenáramot generál. Mivel a legtöbb elektromos berendezés és elektromos hálózat váltóáramot használ, az egyenáramot váltóárammá kell alakítani megfelelő feszültséggel. Ezt egy inverter végzi el. Az így előállított napenergia azonnal felhasználható, eltárolható akkumulátorokban, vagy betáplálható az elektromos hálózatba.

Kiemelt Partnereink