Gyártósor Maár Márton: a célgépeknek a lehető legkevesebb emberi beavatkozással kell üzemelniük

Maár Márton: a célgépeknek a lehető legkevesebb emberi beavatkozással kell üzemelniük

Pardavi Mariann | 2017.05.09 09:30

Maár Márton: a célgépeknek a lehető legkevesebb emberi beavatkozással kell üzemelniük

A veszprémi Transmoduls Kft. tevékenységének fókuszában az egyedi tervezésű berendezések állnak. Az ügyvezető igazgatóval azt a témát jártuk körbe, hogy a digitális gyártás, a robotika, az automatizálás milyen irányba fogja megváltoztatni a célgépgyártók tevékenységét.

Hirdetés

– A cég egyedi tervezésű és gyártású ipari automata gépeket, berendezéseket állít elő egyebek mellett az autóipar számára. A társaság egy-egy speciális terület helyett a különböző technológiák – mint például robottechnika, lézertechnika, szereléstechnika, méréstechnika – kombinációját alkalmazva készít magas automatizáltságú, integrált gépeket, gyártósorokat, számítógépvezérelt szerelő, gyártó, mérő, ellenőrző rendszereket. A negyedik ipari forradalom hogyan jelenik meg az önök cégénél?
– Ez a jelenség nálunk a gyakorlatból indult ki: a munkatársaimmal a partnereink igényeire reagáltunk, vagyis az új trendekkel mi a gyakorlati életben találkozunk. Alapvetően két tényező határozza meg ezeket az irányokat, ami a hatékonyságra és a minőségre épül. Az ilyen irányú célok természetesen a gyártás kezdete óta jelen vannak, akik ebben a kettőben jónak bizonyultak, ők lettek sikeresek. Manapság kiegészült ez azzal, hogy minél pontosabban, lehetőség szerint emberi beavatkozás nélkül történjen a gyártás.

Maár Márton, a Transmoduls ügyvezetője szerint morális kérdéseket is feszeget az Ipar 4.0

– Hogyan befolyásolják ezek az irányok a célgépgyártókat?
– Azt kell szem előtt tartanunk egy gép tervezésénél, hogy az általa készített termék a lehető legkevesebb emberi beavatkozással készüljön el. Ez egyelőre csak törekvés, még nem állt össze teljes egésszé a kép, csak a részegységei látszódnak. Egészen biztos vagyok, hogy az ipar egyre nagyobb tudású gépekkel akar dolgozni – komoly informatikai háttérrel. Fontos kihívás lesz nekünk, célgépgyártóknak az is, hogy egy gyártóberendezés minél inkább rugalmasan átállítható legyen. A gépeinket magasabb szinten kell tervezni. A berendezések fejlődnek, több ellenőrzőpontot kapnak, a követhetőség és az ellenőrzés-szabályozhatóság révén nem igényelnek majd személyes jelenlétet. A gyártás során keletkező adatokból pontos statisztikák szűrhetők le. Izgalmas IT-forradalom zajlik.

– Hogyan érintik ezek a lépések az embert?
– Morális kérdéseket is feszeget az Ipar 4.0. A mi partnereink nagy gondja a munkaerőhiány, ami globális probléma. Nekünk az a feladatunk, hogy a gondjaikat megoldjuk. Ha nem elegendő az operátorok száma, akkor nekünk olyan gépeket kell tervezni, amik kevés emberi beavatkozással üzemelnek. Úgy vélem, ezek a folyamatok azt hozzák magukkal, hogy a magas szaktudást igénylőkre lesz szükség, míg az egyszerűbb tevékenységek kiszorulnak a piacról.

– Hogyan kell felkészülnie erre az oktatásnak?
– Ahogy annak idején – nagyon helyesen – a kormány leállította a közgazdászképzés dömpinget, valami hasonló radikális változás kell most is. Az alacsony képzettségű embereknek az üzemek egyre kevesebb munkát tudnak adni, erre az oktatásnak érdemben sürgősen reagálni kell. A gépek komplexebbek lesznek: kellenek olyan kvalitású operátorok, akik kezelni is tudják, és olyan szakképzett munkaerőre is nagy számmal lesz szükség, akik képesek ezeket karbantartani.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink