Legördült a 150 milliomodik Volkswagen a wolfsburgi üzem gyártósoráról

Szerző: autopro.hu/W.A. | 2017.09.01. 09:35

A jubileumi autó, egy kék Golf GTE volt, amely hálózatról tölthető (plug-in) hibridként a jövő szimbóluma kíván lenni a német gyártó tájékoztatása szerint.

Több, mint 80 évvel ezelőtt alapították a Volkswagent, amely azóta világszerte 14 országban több, mint 50 gyártási helyszínen 150 millió járművet gyártott, köztük olyan ikonokat, mint a Golf vagy a Beetle.

Egyedül 2017-ben a Volkswagen több, mint 10 új modellt mutat be világszerte. 2020-ra összesen 19 új SUV modell szerepel majd a kínálatban. A Moduláris Villanymotoros Platformot használó (Modulare Elektrifizierungsbaukasten, MEB) I.D. családdal indul a Volkswagen márka elektromos offenzívája 2020-tól. 2025-re egymillió elektromos Volkswagen járja majd az utakat. A digitalizációs technológiák, az egyre növekvő összekapcsolhatóság és az érzékelőtechnológiák alkalmazása teljesen új perspektívát nyit a fejlődésben- enged bepillantást a márka jövőjébe a társaság közleménye.

A Volkswagen márka sorozatgyártása 1945. december 27-én indult a Type 1 modellel. A háború utáni időszakban a Volkswagen Beetle modell volt az, amely kezdetben meghatározta az autóipart. Összesen 21,5 millió készült ebből a sokak által szeretett kisautóból mielőtt 2003-ban Mexikóban végleg befejeződött a gyártása.

A Volkswagen azonban még a Beetle rekordját is túlszárnyalta. 2002-ben Wolfsburgban elkészült a 25 milliomodik Volkswagen Golf, amely 2013-ra elérte már a 30 millió darabot is. Jelenleg a Volkswagen a legnagyobb darabszámban értékesített modelljének hetedik generációjánál jár és a sikermodellből világszerte több, mint 34 milliót készített. Évtizedek óta a Golf modell szolgál a kompakt szegmens mércéjéül.

A Volkswagen márka termékpalettája jelenleg több, mint 60 modellt ölel fel világszerte. A Golf és a Beetle modell mellett eddig több, mint 20 millió Passat, közel 19,5 millió Jetta és majdnem 17 millió Polo készült.

A wolfsburgi központi üzem dolgozóinak munkája kulcsfontosságú volt ehhez a mostani jubileumhoz, hiszen a gyártás 72 évvel ezelőtti elindítása óta több, mint 44 millió jármű készült az ő kezük alatt.