Gyártósor Fejlesztési program az akkreditált globális beszállítói címért

Fejlesztési program az akkreditált globális beszállítói címért

Hepenix Kft. | 2018.05.29 10:50

Fejlesztési program az akkreditált globális beszállítói címért

Az Ipar 4.0 Rendszerintegrátori projekt tárgya a termelési tevékenységek nyomon követésére egy magas Ipar 4.0 érettségi szintű demonstrátor rendszer kifejlesztése. A kialakítandó mintában a termelés – beleértve a megmunkálást, az összeszerelést és a szükséges ellenőrzési lépéseket – és a beszállítói anyagok nyomon követése egyaránt a fejlesztendő rendszer részét képezik. A projekt megvalósítása során az Ipar 4.0 know-how és módszertan kutatása és fejlesztése Bosch-Rexroth eszközök felhasználásával történik – ismertette a projektet Tóth József, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Hirdetés

Tóth József elmondta, a projekt során egy Bosch MMS Ipar 4.0 laboreszköz beszerzése és fejlesztési célokra történő alkalmazása a céljuk. A projektben a kiegészítésekkel együtt 4-6 automatizált és manuális munkaállomásból álló demonstrátor rendszer alkalmas lesz az egyedi megrendelői igényekre adott megoldások rugalmas prototipizálására.

– A rendszer újdonságnak számít. Olyan megoldást kívánunk demonstrálni, amelyben a meglévő, esetleg már ismert megoldásokat további kiegészítésekkel egy jelenleg még nem elérhető eszközkészletként tudjuk kínálni. Lényegi elemekként kívánjuk kifejleszteni és bemutatni a termelési rendszerekben kritikus lépések kockázatmentes megvalósítását, valamint egységesítését.

Az említett kézzel fogható „frontális” eszközökön kívül további informatikai szoftverek, hardverháttér és IoT, adatgyűjtő eszközök beszerzését tervezzük. Ez az általunk jelenleg alkalmazott, esetenként elkülönített eszközök integráltságát is előre lépteti, megvalósul egy Active Cockpit környezet integrációja. A legmodernebbnek tartott hibrid felhő kialakítását tervezzük, de követve az igényeket, a felhő kialakításban opcióként az elhatárolás lehetőségét is vizsgáljuk. Az új informatikai rendszer alkalmas lesz ugrásszerűen megnövekedett adatmennyiségek gyűjtésére és feldolgozására.

A képzések, oktatások során szeretnénk a hagyományosnak mondható Bosch Rexroth képzéseken túl a legújabb Ipar 4.0 képzéseket is igénybe venni, ilyenek például az adatelemző, gyártási rendszermonitorozó képzések. Az Ipar 4.0 képzésekből egy olyan mix kialakítására nyílt lehetőségünk, amellyel megerősítjük a vevőinknek és partnereinknek eddig is nyújtott megoldásvertikum teljességét. A Bosch Rexroth Kft. és a HepenixKft. között jelenleg is fennáll egy rendszerintegrátori szerződéses kapcsolat, ezt szeretnék megerősíteni és kibővíteni a Bosch minősített beszállítói státusszal.

A projekt befejeztével sikeresen tervezik teljesíteni a Bosch minősített beszállítói követelményeket, ez a Bosch minősített beszállítói státusz előfeltétele. A beszállítói képességük további javulásának köszönhetően kiemelt projektekben való részvételre, illetve nagyobb, komplexebb projektek elnyerésére nyílik lehetőségük nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, erősítve globális beszállítói státuszukat.

A Bosch Rexroth a Bosch csoport megoldásszállítója, komplett eszközöket és megoldásokat szállít automatizálási feladatokban. A Hepenix Kft. és a Bosch Rexroth Kft között rendszerintegrátori szerződéses kapcsolat van, az együttműködés több mint 25 éves múltra tekint vissza. A két cég közötti kapcsolatkölcsönös előnyöket kínál, előfordult, hogy a Hepenix lehetett megoldásszállítója a Bosch Rexrothnak, egy egyedi manipulátor fejlesztéssel, melyet a Bosch Rexroth nemzetközi szinten saját termékeként forgalmazott.

– Innovációs és gyártástechnológiai eszköztárunk továbbfejlesztése érdekében automatizálási fejlesztéseket fogunk végezni, ennek keretében olyan berendezéseket szerzünk be, melyek Ipar 4.0 szintű alkalmazása az új eszköztáron keresztüli integrációval lehetséges a jelenlegi gyártási és szerelési folyamataink továbbfejlesztett állapotában. A projekt során tesztelési, gyártástechnológiai és minőségbiztosítási rendszereink, támogató monitoring eljárások fejlesztése valósul meg IoT informatikai megoldások alkalmazásával.

Terveink között szerepel a mérőlabor-fejlesztés és az Ipar 4.0 mintalabor olyan kialakítása, ahol vevőinknek és beszállítóinknak is lehetőséget nyújtunk különböző technológiák gyakorlati megismerésére és az ehhez kapcsolódó ismeretek elsajátítására.

A Hepenix Kft. 1991 óta van jelen a nukleáris-, és ezt követően az autóiparban megoldásszállítóként, rendszerintegrátorként, mérnökirodaként, egyedi célgépgyártóként és szakértő tanácsadóként. Az alapításkor a tulajdonosok – akik akkor a BME Gépszerkezettani Intézetének oktatói voltak – azt a célt tűzték ki, hogy magasan képzett, kreatív és szakértő mérnöki tudásbázisukra építve, az ipar egyedi igényeire rugalmas megoldásokat szállítsanak. A Hepenix ennek megfelelően az autóipar számára gépsorokat, szerelő- és tesztberendezéseket szállít, kulcsrakész kivitelben, emellett hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési feladatokat is vállal.

Potenciális vevőink gyártástechnológiájához Ipar 4.0 megoldásokat kínálunk, ezeket az MMS rendszeren keresztül a meglévő folyamatok felismerhető állapotában, de azok bolygatása nélkül mutatjuk be. A projektben tervezett 4-6 automatizált és manuális munkaálllomásból álló demonstrátor rendszer, szolgáltatás formájában, alkalmas lesz az egyedi megrendelői igényekre adott megoldások rugalmas prototipizálására. Említést érdemelnek egyes új technológiai elemek, ilyen maga a gyártórendszer felépítése, az újra konfigurálhatósága, a vezérlőrendszer a beépített tanácsadó és diagnosztizáló funkciókkal, valamint az, hogy maga a felhasználó felület kiegészítésként tablet jellegű is.

A berendezés konfigurálása egy excel-szerű felületen történik, ami szintén újdonságnak számít. Ennek segítségével egyszerűsített termelési terveket lehet készíteni. A tervezett laborban a demonstrációs rendszerrel lehetőség nyílik Ipar 4.0 termelés kialakítására, a támogatott területek közé rendre beletartozik a gyártás, a szerelés és az ellenőrzés. A háttérben futó adatgyűjtő rendszer big data elemzésekre ad – a feladat szempontjából korlátlan – lehetőséget.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink