Gyártósor Elkészült a BYD első két elektromos busza Komáromban

Elkészült a BYD első két elektromos busza Komáromban

autopro.hu/G.I. | 2017.09.11 15:23

Elkészült a BYD első két elektromos busza Komáromban

A járművek szeptember 11-én gördültek ki a kínai gyártó magyar üzeméből. A cég mintegy 300 embernek adnak munkát. A gyár 6,2 milliárd forint értékű beruházás révén kezdhette meg működését.

Hirdetés

Molnár Attila polgármester korábban úgy fogalmazott: a BYD beruházása mérföldkő a város életében, hiszen a várható helyi adóbevétel növekedése nagyban megalapozza az önkormányzat fejlesztési lehetőségeit, mozgásterét is.

A komáromi BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. telephelyén kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat szerelnek össze, európai megrendelésekre. A kész buszok mellett a komáromi gyárban hegeszthetik össze azon autóbuszok vázszerkezeteit is, amelyek az angol ADL-lel közös együttműködésben gyártanak az Egyesült Királyságnak.

Emellett a közelmúltban bejelentett franciaországi BYD gyár részére is itt készülnének buszalvázak. Később pedig elektromos villástargoncákat és könnyű haszonjárműveket is összeszerelhetnek a komáromiak.

Az 1995-ben alapított kínai óriáscég az elmúlt években jelentős, globális expanziót hajtott végre: összeszerelő üzemet nyitott az USA-ban, emellett vegyesvállalatot alapított a Daimlerrel a Denza prémium elektromos autómárka fejlesztése és piaci bevezetése érdekében, továbbá jelentős kínálatot épített ki az elektromos buszok és haszonjárművek terén, tavaly pedig bemutatta a világon egyedülálló null-emissziós hajtású turistabuszt is.

A kínai cég elektromos buszai nem számítanak ismeretlennek Európában, hiszen az elmúlt években számos kisebb tendert megnyertek az Európai Unió egyes tagállamaiban. Legutóbb London vásárolt nagyobb mennyiséget BYD buszokból.

(Fotók: komarom.hu)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink