Együttműködő robotok mérik az Audik illesztéseit Győrben

Szerző: autopro.hu/P.M. | 2016.06.01. 12:09

A smart factory – okos gyár jegyében két új kollégát állított be az Audi Hungaria a járműgyártás területére. Ádám és Éva, a két Kuka iiwa R820 robot sikeresen teljesítette próbaidejét a vállalat járműszereldéjében. Mostantól a robotok a gyártósor munkatársait támogatják a Győrben készülő autók fugáinak és illeszkedéseinek mérésében. Ádám és Éva felelősek a nehezen elérhető pontok méréséért, ezzel tehermentesítve az embereket feladataik elvégzésében.

– Innovatív vállalatként mindig a legújabb technológia alkalmazására törekszünk. Ez nem csak termékeinkre, hanem termelésünkre is érvényes – mondta Peter Kössler ügyvezető igazgató. – A digitalizáció és a hálózatosodás határozzák meg a jövőt, amelyre okos megoldások megvalósításával és munkatársaink folyamatos továbbképzésével készülünk fel. Az ember-robot-kooperáció fontos szerepet játszik az új termelési struktúrák kialakításánál az Audi konszernben. Büszkék vagyunk, hogy az Audi Hungaria első két robotkollégája immár megkezdte munkáját.

A robotok közvetlenül a gyártósoron, a munkatársakkal kéz a kézben dolgoznak. Ember és robot csapatmunkában méri a meghatározott mérési pontokat az A3 Limousine, Cabriolet, valamint a TT Coupé és Roadster modelleken. A mérési eredményeket ezt követően a karosszériaüzem automatizált méréseivel hasonlítják össze, ami a termelés hatékony folyamatoptimalizálását eredményezi.

Ez idáig a munkatársak egy analóg kézi mérőeszközzel végezték el az illeszkedések mérését. A jövőben a mérések folyamán továbbra is a munkatársak végzik el a fő tevékenységet. Ehhez új mérőeszközök állnak rendelkezésükre, amellett hogy Ádám és Éva a nehezen elérhető helyeken, mint például az autók oldalán lévő mélyen fekvő mérési pontok ellenőrzését vették át kollégáiktól. Ezeket a pontokat a munkatársak csak nehézkesen érnék el az új forgatható mérőeszközök segítségével. A két robot március óta dolgozik a gyártósoron – mégpedig megállás nélkül, naponta összesen 14 ezer méréstől mentesítik kollégáikat.

Ádám és Éva teljes mértékben összhangban dolgoznak a gyártósor sebességével, felmérik az autók egyéni pozícióját és ennek megfelelően állítják be magukat a soron következő mérésre. Ennek köszönhetően milliméter pontosan megtalálják a mérési pontokat. Ezek a tulajdonságok teszik világszinten is egyedülállóvá ezt az alkalmazást.

Mindkét robot az ember közvetlen közelében dolgozik. Innovatív biztonságtechnikai megoldások teszik lehetővé a védőkerítés nélküli alkalmazásukat. Amennyiben mégis érintkezésre kerülne sor, a robotok nyomatékszenzoraik segítségével érzékelik az érintést, és azonnal megállnak.

Az ember-robot-együttműködés teljesen új perspektívákat nyit a termelés számára. Az érzékeny, könnyűépítésű robotok a jövőben a munkatársak közvetlen kollégái lesznek, és hasznos partnerként segítik az embert munkája során.
Az Audi Hungaria már számos okos megoldást valósított meg, és újabb területeken szeretné bevezetni ezen jövőbemutató alkalmazásokat. A vállalat ezzel következetesen folytatja a megkezdett utat a jövő intelligens és digitalizált gyára felé.