Gyártósor Csehek gyártják a Seat első terepjáróját

Csehek gyártják a Seat első terepjáróját

Biró Csongor | 2014.06.13 08:26

Csehek gyártják a Seat első terepjáróját

Az első Seat SUV-t nem a Seat martorelli gyára, hanem a Skoda kvasiny-i üzeme gyártja - határozott a Volkswagen vezetése. A korábban IBX néven, 2011-ben tanulmányként bemutatott szabadidő-autó 2016-ban kerülhet piacra.

Hirdetés

Az új SUV-t mind méretben, mind árban a jelenlegi Leon fölé helyezik, alapja a konszern keresztmotoros építőkészlete (MQB) lesz. Már épp itt volt az ideje, hogy a Seat is szerepet kapjon a leginkább fejlődő és legkeresettebb kategóriában. A cseh gyártás olcsóbb, mint a spanyol, így magasabb profitot érnek el az új autóval a spanyolok. A munkabéren 25-50 százalékot spórolnak a spanyol, illetve a német munkások béréhez viszonyítva. A Kvasiny-ben jelenleg a Skoda Yeti, a Skoda Superb és a Skoda Roomster gyártása zajlik.

A Seat IBX szabadidő-autót a 2011-es genfi szalonon mutatták be

A Seat, a VW-konszern egyetlen veszteséges vállalata, 2007 óta nem talál magára. Tavaly kedvezően alakultak a bevételek, 11 százalékkal több, 355 ezer autót értékesítettek, de ez még mindig nem volt elegendő, hogy profitot termeljen a cég. A 2012-es 156 milliós veszteséghez képest sem javult tavaly a helyzet, 152 millió eurós mínuszt könyveltek el. Megszüntetése elől Kínába menekül a Seat, a vállalat egy kínai gyár megépítését tervezi, hogy kedvező helyzetbe kerülhessen a kínai piacon.

Kiemelt Partnereink