Trend Bárki képes kezelni az autóipari robotokat. Bárki!

Bárki képes kezelni az autóipari robotokat. Bárki!

Pardavi Mariann | 2016.07.29 06:36

Bárki képes kezelni az autóipari robotokat. Bárki!

Pár évvel ezelőtt még kevesen hittek azokban az együttműködő robotokban, amik védőkorlát nélkül, közvetlenül az emberekkel dolgoznak. Most ott tartunk, hogy ezek a robotok átalakítják az ipart, hiszen olyan munkakörök fognak születni, amik kihasználják a robotok adottságait. Az Universal Robots több együttműködő robotot ad el, mint az összes versenytársa egybevéve. A vállalat közép-kelet-európai igazgatójával, Slavoj Musilekkel beszélgettünk arról, hogyan fog átalakulni az ipar.

Hirdetés

– A vállalat víziói szerint a közeljövőben megsokszorozódik a robotok száma. Ez azt is magával hozza, hogy olyan munkatársakra lesz szükség, akik képesek kezelni a robotokat. Milyen képességekre van szüksége a robotokkal dolgozó munkatársaknak?
– A ko-botok esetében a könnyű programozhatóság alapfeltétel. Így szinte bárki képes kezelni és programozni a robotokat. A bárki alatt azt értjük, hogy bármely alkalmazott – például egy operátor vagy olyasvalaki, akinek semmilyen programozási tudása vagy robotokkal kapcsolatos tapasztalata sincs – képes megoldani, hogy a robotok elvégezzék a megfelelő mozdulatsort. A UR-robotok tömegre is nagyon könnyűek, így egyszerű áthelyezni azokat egy újabb munkaállomásra, másik feladat ellátására, ha szükséges, egyúttal bármely munkatárs meg tudja oldani az újraprogramozást, akkor is, ha nincs ilyen képzettsége. A fentiek eredménye, hogy a ko-botok esetében egyáltalán nincs szükség különleges képességekre – épp ez ennek a robottípusnak az egyik legalapvetőbb jellegzetessége. A szükséges képességek csak azok, amelyeket egy gyártó cég egyébként is kér a munkatársaitól: figyelmes, pontos munka és együttműködésre való készség. Ennek köszönhetően a robotok sok monoton és ismétlődő munkát át tudnak venni, míg a kollégák foglalkozhatnak az intuitív, kreatív feladatokkal, ahol mindenképp szükség van az emberi közreműködésre.

Slavoj Musilek

– Hosszútávon a robotok elterjedése azt is magával hozza, hogy új szakmák alakulnak ki. Hogy látja a vállalat, melyek lesznek ezek?
– A felhasználóinkkal folytatott gyakori beszélgetésekből kiderült, hogy a munkaerőhiány kérdése a cégek számára rendkívül fájó pont. Különösen igaz ez a kis- és középvállalatokra, továbbá Csehországon kívül Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában is. A munkaerőhiány és az alacsony rugalmasság eredményeképp ezek a cégek gyakran nem tudnak kielégítő választ adni a termékeikkel kapcsolatos változó igényekre, nem tudják növelni a termelésüket és adaptálódni a vásárlóik szükségleteikhez. Ez a versenyképesség csökkenéséhez vezet, ami pedig ezen cégek létezését – és ezzel együtt sok ember munkahelyét is – veszélybe sodorja. Vagyis, ha valaki egyetért azzal, hogy a robotikába és automatizálásba történő befektetés növeli a versenyképességet, mi magunk azt tesszük hozzá, hogy ugyanezek a befektetések új munkahelyeket teremtenek, nem pedig megszüntetik azokat. Vagyis a robotok munkahelyeket teremtenek. A Boston Consulting Group által az Egyesült Államokban végzett, idei piackutatás alapján a megkérdezettek 56 százaléka azt nyilatkozta, hogy a gyártási költségeik optimalizálása cégük versenyképességének jelentős növekedéséhez vezetett. Az automatizálás lehetővé tette, hogy az úgynevezett alacsony költségű országokban képesek legyenek versenyképes árú termékeket előállítani. A válaszadók az automatizálási beruházásoknak köszönhetően a következő öt évben a dolgozói létszám 5 százalékos növekedését várják, és több mint a negyedük 10 százalékon felüli növekedést vár. A Deloitte hiányszakmákról szóló friss jelentése szerint az USA-ban a következő 10 évben 3,4 millió betöltendő állás lesz, de csak 1,4 millió megfelelően képzett munkaerő, akit foglalkoztatni tudnak majd. Ugyanezt a problémát látjuk az Európai Uniós piacon. A robotok, és különösképp a kollaboratív robotok ideálisak azon pozíciók betöltésére, melyeket a jelenlegi munkaerőpiaci rendszerben nem tudnak ellátni megfelelő személyzettel. A ko-botokat arra tervezték, hogy az emberek közvetlen közelében dolgozzanak, és átvegyenek monoton, ismétlődő, unalmas, komplex és potenciálisan kockázatos tevékenységeket, és lehetőséget adjanak az embereknek arra, hogy olyan feladatokban hozzák ki magukból a maximumot, melyekben nagyobb hozzáadott értéket tudnak teremteni. Így a folyamat a következő: a robotok használata növeli a versenyképességet, a cégek képesek növekedni, ez pedig összességében támogatja egy egészséges gazdaság fenntartását. Ebből látszik – és ez nem meglepő –, hogy az új szakmák milyensége a későbbiekben fog kikristályosodni, de több mint valószínű, hogy jelentős többségük a tervezéshez és optimalizáláshoz fog kapcsolódni.

– Milyen lépéseket tesz a vállalat, hogy előmozdítsa az oktatás digitális fejlődését?
– Nem csupán a társadalmi felelősségvállalási elvünk része, de hiszünk is benne, hogy a fiatal és tehetséges embereket támogatni kell és érdemes. Ennek része hivatalos szponzorációs programunk, például a FIRST Robotics Competition – Dánia első robotikai tehetségprogramjának, valamint a Tech Talent Base Campnek a támogatása. Emellett a közép-kelet-európai régióra kialakított stratégiánknak megfelelően megkezdtük a kapcsolatépítést a régió egyetemeivel, így többek között a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Szeretnénk felhívni a diákok figyelmét a robotikára, növelni ezzel kapcsolatos tudásbázisukat, és rámutatni, hogy a robotika a jövő része. Hiszünk abban is, hogy sok fiatal érdeklődését keltik majd fel robotjaink, további szakembereket üdvözölhetünk ebben az ágazatban, végül pedig, hogy a fiatal tehetséges sok új, kreatív és hasznos alkalmazási mód fejlesztéséhez és teszteléséhez járulnak majd hozzá egyetemi tehetségprogramunkon keresztül.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink