Gyártósor Az összes csúcsmodern technológiát bevezette új üzemében a Ford

Az összes csúcsmodern technológiát bevezette új üzemében a Ford

autopro.hu/H.J. | 2019.01.10 05:01

Az összes csúcsmodern technológiát bevezette új üzemében a Ford

A Ford legújabb gyártási központja Michigan államban olyan modern technológiák fejlesztésében jár élen, mint a 3D-s nyomtatás, a kiterjesztett és virtuális valóság, a robotika. A cél olyan digitális technológiák kifejlesztése, amelyek csökkentik a gyártási időt és a költségeket, valamint javítják a munkavégzés ergonómiáját.

Hirdetés

A Ford Motor Company új gyártási központja, az Advanced Manufacturing Center (AMC) a michigani Redford Township területén 30 ezer négyzetméteren helyezkedik el. Az üzem egy 45 millió dolláros beruházás része, amelyet a vállalat a gyártás hatékonyságának növelése érdekében hozott létre. A digitális környezet kialakításán száz mérnök dolgozik.

A Hot Rod amerikai autós szaklap bejárta a modern gyárat, ahol a hamarosan piacra kerülő Ford Shelby Mustang GT500 fékalkatrészeit 3D-nyomtató készíti, és ahol szimulált gyártósor mellett VR-szemüveggel dolgoznak a szakemberek, valamint kollaboratív robot segíti az alkatrészek pontosabb beszerelését. A Ford virtuális összeszerelő üzemet alakít ki, itt a feladat először az intelligens munkahely kialakítása. VR-szemüveget használva a Ford mérnökei meghatározzák az operátorok mozgási tartományát, a gyártószalag sebességét és magasságát, valamint az alkatrészdobozok, kalodák legoptimálisabb helyét. Ez nagyban segíti az "elérési zónák" meghatározását, hogy a lehető legegyszerűbben kiküszöböljék a fáradtságból származó baleseteket, sérüléseket.

A gyártósor kialakítása során fel lehet tárni a potenciálisan veszélyes manővereket, így elvégezhető a munkafolyamatok finomhangolása is. Ráadásul egy időben a világ bármely üzeméből elérhetőek ugyanazok a virtuális beállítások. Például hologramos kivetítővel egy bonyolultabb szerkezeti egység, például váltó összeállításának folyamatát lehet bemutatni, követni, kontrollálni.

Az Advanced Manufacturing Center 23 darab 3D-nyomtatót működtet és tíz 3D-s gyártó céggel dolgozik. Ez lehetővé teszi a Ford szakemberei számára, hogy különböző anyagokat alkalmazzanak - a homoktól a nylonporig vagy például a szénig. Mivel a 3D-nyomtatás a fejlesztések révén egyre megfizethetőbbé válik, növekszik az igény az adott technológiával nyomtatott alkatrészek után. A vállalatnak jelenleg kilencven 3D-nyomtató berendezése van világszerte, amely különböző cégeknek gyárt alkatrészeket és berendezéseket.

Kiemelt Partnereink