Gyártósor Amikor a 3D nyomtatás az irodába költözik

Amikor a 3D nyomtatás az irodába költözik

Szigeti Sándor | 2019.06.20 05:01

Amikor a 3D nyomtatás az irodába költözik

A mérnökök számára még soha nem állt rendelkezésre olyan műszaki megoldás, amelynek köszönhetően a designer programban megálmodott ötlet néhány órával később már kézben tartható. A Kvint-R Kft. által forgalmazott 3D Systems ProJet MJP 2500 Plus nyomtató felhasználóbarát és irodába is bátran beállítható.

Hirdetés

– Ezt a gépet egészen nyugodtan odatehetjük egy számítógép mellé, és rögtön ott helyben nyomtathatunk is vele, hiszen abszolút irodabarát kialakítású. Működés alapelve a MultiJet Printing (MJP) technológia, amely UV rezisztens alapanyagból ipari bubble jet nyomtatófej alkalmazásával készíti el a nyomtatást, amely így nem igényel ipari körülményeket, nem dolgozik veszélyes anyaggal. A kezelése, illetve az utófeldolgozás is roppant egyszerű, rendkívül felhasználóbarát és korlátlan számú funkcionális prototípus készíthető vele, hiszen éppen erre fejlesztették ki – mutatja be egyik új büszkeségüket a Kvint-R Kft. ügyvezető igazgatója.

Kasnya-Kovács László szerint további erőssége a berendezésnek a széles körű alkalmazhatóság és praktikum.

– A tervezőmérnök megtervezi a prototípust, létrehozza 3D-ben, betölti a nyomtató mellé járó szoftverbe, orientálja, rátölti a nyomtatóra és akár néhány óra elteltével már a kezében tarthatja a működő alkatrészt. Ilyen egyszerűen és gyorsan meggyőződhet róla, hogy egy ötlet működőképes-e. Egy ilyen géppel folyamatosan, a nap 24 órájában nyomtathatjuk az iterációkat, ugyanabból az alkatrészből rengeteg kicsit módosított modellt készíthetünk el, így fejleszthetjük a technológiát.

Vagyis már a tervezés folyamatában, a mérnök számítógépe mellett elkészül a munkadarab lélegzetelállítóan pontos funkcionális másolata. A CAD rendszerben megtervezett alkatrészek minőségét és pontosságát a műanyag tulajdonságokkal rendelkező viasz és elasztomer anyagok használatával funkcionálisan is lehet tesztelni.

– Ez a nyomtató már 24 órás folyamatos használatra is alkalmas. A különleges ipari nyomtatófej és az optimalizált nyomtatási paraméterek háromszor gyorsabb nyomtatást tesznek lehetővé, változatlan pontosság és felületi minőség mellett, így növelve a hatékonyságot és a termelékenységet – hangsúlyozza az ügyvezető.

A 3D Sprint nyomtatásvezérlő kliens szoftver segítségével közvetlenül a számítógépről elindítható és felügyelhető a nyomtatási folyamat, és több mint tízféle szabványos 3D állomány fogadására képes a printer. A kliens szoftver alkalmas továbbá a betöltött 3D állományok hibáinak keresésére és javítására, így egy hiba esetén nem szükséges visszatérni az eredeti tervező programhoz, mindössze néhány kattintással automatikusan javítja a hibás állományt.
Az sem jelent problémát, ha a tárgy nagyobb, mint a printer tálcája. Ez esetben néhány kattintással felszeletelhető úgy a tárgy, hogy az illesztési helyeken a program automatikusan elhelyezi az illesztési pontokat. A kellékanyag kalkulátor modul néhány másodperc alatt tájékoztatja a kezelőt a várható nyomtatási költségről. A nyomtatási állományok az ellenőrzés és beállítását követően letölthetők a nyomtatási listába.

Kasnya-Kovács László szerint a végeredmény minősége sem lehet kérdéses.

– Ez a készülék olyan méret- és formapontossággal rendelkezik, hogy az elkészült prototípus alapján nyugodt szívvel meghozhatjuk a döntést a végtermék tömeggyártásáról. Ezen kívül kiváló megoldást kínál a CAD tervezési folyamatok támogatására, a kritikus illesztési pontok esetében lehetővé teszi a tervezés közbeni azonnali ellenőrzést.

Kiemelt Partnereink