Gyártósor Alföldy-Boruss Áron: együtt kell fejlődnünk az egyre okosabb gépekkel

Alföldy-Boruss Áron: együtt kell fejlődnünk az egyre okosabb gépekkel

Pardavi Mariann | 2016.06.09 12:32

Alföldy-Boruss Áron: együtt kell fejlődnünk az egyre okosabb gépekkel

Az Ipar 4.0 olyan irány, amelyre valamilyen módon minden vállalatnak rá kell állnia. A budakeszi székhelyű Thonauer Kereskedelmi és Szerviz Kft. ügyvezetője elárulta, hogyan tartják a tempót a trenddel forgalmazóként és egyedi gépek gyártójaként.

Hirdetés

– Hogyan foglalná össze a cég tevékenységét?
– Gyártásautomatizálással és szervizzel foglalkozunk a kábelfeldolgozás és a keverés-adagolás területén. Egyrészt kereskedőként tevékenykedünk: Nyugat-Európai gyártók kizárólagos hazai képviselete vagyunk, másrészt saját, öt munkatársat számláló fejlesztőcsapatunkkal egyedi gépeket tervezünk és készítünk. Minden termékünkre igaz, hogy kiváló minőségűek, partnereink a világ piacvezetőek vállalatai, vevőink többnyire a járműipar számára szállítanak késztermékeket. Tulajdonosunk a svájci Komax AG.

– Hogyan kapcsolódik a Thonauer az autóiparhoz?
– Az autóiparban való jelenlétünk 25 éves Magyarországon. Megrendelőink 90 százaléka autóipari szereplő, termékeinket elsősorban ezen szektor igényei alapján fejlesztjük. Például a mi gépeinken gyártják a gépkocsik különböző elektronikus funkcióit ellátó kábelkorbácsot, vagy öntőgépeink készítik és adagolják az autók vezérlését szigetelő, tömítő anyagokat. Alapvetően az autóipari elektronikákat gyártó összes hazai vállalat partnerünk vagy kapcsolatban állunk velük. Olyan vevőkkel is büszkélkedhetünk, melyek a legdrágább autókba szállítanak biztonságtechnikai alkatrészeket.

– Mekkora munkatársi gárda szolgálja ki ezeket az igényeket?
– Vállalatunk dinamikusan bővül, a 2015-ös 17-ről mostanra 20-ra nőtt a munkatársi létszám, hamarosan további munkatársak érkeznek hozzánk. Idén megerősítettük az adagolástechnikai csapatunkat egy értékesítővel és az ehhez a területhez tartozó szervizes munkatársunkat júliusban várjuk. Két kollégával pedig az egyedi gépes üzletág fejlesztői és műszerészei bővültek.

Balról a második Alföldy-Boruss Áron ügyvezető

– Az autóipar rendszerint szakemberhiánnyal küzd, ennek ellenére úgy tűnik, az önök cégénél nincs ezzel gond. Hogyan oldják meg, hogy folyamatosan jól képzett szakemberek álljanak rendelkezésre?
– A meglevő, tapasztalt kollégák adják át ismereteiket az újonnan érkezőknek. Másrészt a munkatársaink kiválasztása többkörös rendszer, ahol a szakmai tudás és az emberi tényezők egyaránt fontosak a folyamatban. Egyre inkább törekszünk a fiatal, pályakezdő kollégák megszerzésére és megtartására; leginkább akkor vagyunk hatékonyak, hogyha mi tudjuk bevezetni saját, speciális területünkre az új munkatársat.

– A napokban ért véget az Ipar Napjai szakkiállítás. Mivel készültek a rendezvényre, hogyan értékeli a kiállításon való részvételt?
– Az Ipar Napjai rendezvényen törzskiállítók vagyunk. Idén is részt vettünk, több újdonságot mutattunk be elsősorban a kábelfeldolgozás területén. Az egyik új berendezésünk, a Komax Mira 230 többeres kábelek belső ereinek különböző típusú megmunkálását végzi, a másik új gép, a Komax Zeta 630 valós szekvenciában készít CAD-es rajzból kiindulva kábelkorbácsokat különböző vezetékekből a villamosipar számára.

– A kiállítás egyik központi témája az Ipar 4.0: a Thonauer hogyan kapcsolódik ehhez a trendhez?
– Az Ipar 4.0 irányú fejlődés nálunk másképp fogható meg, mint ahogyan erről klasszikus értelemben gondolkodunk. Az említett Komax Mira 230-as berendezésünk vezérlése okostelefon logikán alapszik és ezáltal nagyon egyszerűvé teszi a berendezés programozását, korábbi programok előhívását. Alapvetően minden gépünk nagyon okos, a különböző berendezések az ipari vezérlések csúcsát képviselik. A gépek hálózatképesek, többnyire érintőképernyős vezérléssel rendelkeznek és, mint ahogy a fent említett Komax Zeta 630-as gép jellemzéséből kitűnik, közvetlenül az alapanyagraktárból, CAD-es rajzokat felhasználva tudunk készterméket előállítani.

– Hogy látja, mik lesznek a jövő szakmai kihívásai?
– A mi szakmánk legnagyobb kihívása az idő és az emberi erőforrások. Természetesen a technikai fejlődés is kihívást jelent: az újabb technikai megoldások újabb és újabb feladatok automatizált gyártását teszik lehetővé, teret adva ezáltal a gépfejlesztésnek. A berendezéseknek ennek kapcsán is egyre okosabbnak kell lenniük.

– Milyen fejlesztés várható a cég életében a közeljövőben?
– Folyamatosan fejlesztünk termékeket az állandóan változó és megújuló vevői igények alapján. Beszállítóink minden hónapban jelentkeznek egy-egy újabb megoldással. Mi magunkat is fejlesztjük, a cég telephelyfejlesztés előtt áll és egyedi gépes üzletágunk létszámát is folyamatosan növeljük.

Kiemelt Partnereink