Gyártósor A kkv-k robotizálnak, vagy versenyképtelenek lesznek

A kkv-k robotizálnak, vagy versenyképtelenek lesznek

Uzoni Ábel | 2017.05.17 11:30

A kkv-k robotizálnak, vagy versenyképtelenek lesznek

A gyártásban manapság már korántsem csak ráccsal, plexivel ellátott cellában dolgozó robotokkal lehet találkozni, egyre több helyen virtuális cella választja el a robotot az embertől, vagy már az sem, mert a robot „megérzi” az embert. A biztonságra a robotban lévő érintésfigyelő rendszerek ügyelnek, amelyek leállítják a robotot, ha belépést észlelnek. A kollaboráció segítségével a robotizált munkafázisok így egyre inkább beépülnek a teljes munkafolyamatba. A KUKA az emberi részvételt igénylő munkavégzést kollaboratív és szenzitív robotjaival teszi harmonikussá és optimalizálttá. Kérdéseinkre a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. ügyvezetője, Orovica Szilárd válaszolt.

Hirdetés

– Mit ért a KUKA Ipar 4.0 alatt?
– A KUKA az ipari gyártás digitalizációját érti Ipar 4.0 alatt, ez egyezik a német definícióval, és megfeleltethető az amerikai industrial internet fogalmának. A cég artikulált robotokat fejleszt, a legelterjedtebbek a 4-6 tengelyes robotok, de már létezik 7 tengellyel rendelkező, igen komplex térbeli mozgást lehetővé tévő megoldás is. Egy héttengelyes robot már tud úgy mozogni, hogy a karvég ugyanabban a pozícióban marad és befejezi a munkát, miközben a teljes kar már átáll a következő munkafolyamatra, optimalizálva a két végállás közötti utat. De ezen az képességen jóval túlmutat a kollaborációra való képességük, szenzitivitásuk és mobilitásuk. A robotok ma egyre kevésbé dolgoznak zárt cellákban, egyre inkább az ember közvetlen közelében, és főleg biztonságos módon. Munkavédelmi szempontból egyáltalán nincs probléma, a kuplung azonnal elenged, ha érintést észlel, de vannak külső szenzoros megoldások is. A szenzitivitás pedig azt jelenti, hogy dinamikusan képesek érzékelni a teret és a megmunkálandó tárgyat, és azokhoz képest veszik fel a pozíciót. A mobilitás a többféle munkatípusra való képességet növeli, egy robot képes egyszerre alkatrészeket polcról levenni, betárolni, más helyre vinni, és velük dolgozni.

– Mennyire nagy feladat átállni egyik szériagyártásról a másikra?
– Ma már rugalmas gyártósorokról beszélünk, mert tulajdonképpen arról van szó, hogy ugyanazt kell gyártani, csak egy kicsit másként. Régebben jött a mérnök a robotgyártótól, és átprogramozta a robotokat. Ma ez már nem így van, rendkívül könnyű a programozhatóság, a napokban tartott Ipar Napjai kiállításra kihozott robotokat a Lego Mindstorms programozási nyelvhez hasonló módon is lehet programozni, így azok az iskolások, akik majd a munkaerőpiacra lépnek, alapból tudnak programozni, azaz nagyon jelentősen leesik ennek a világnak a belépési korlátja. De van még egy fontos szempont. A KUKA Connect felhő-alapú szoftver-platform egyszerre teszi lehetővé a gyártással kapcsolatos legszélesebb körű adatgyűjtést, big data elemzést, előrejelző karbantartást és digitális ikerpár (digital twin technology) készítést.

– A robot hosszú távú befektetés. Hogyan kell gondolkodni beszerzés előtt?
– Az elmúlt években radikálisan csökkentek a robotok árai, a programozás belépési küszöbe is alacsony. Most az a korszak következett el a magyar iparban, amikor a kis- és középvállalatok vagy robotizálnak, vagy pedig nem lesznek versenyképesek.

Perity Gábor értékesítési vezető ezt azzal egészítette ki, hogy azok a kisvállalkozások, amelyek másfél-két éve még el se tudták képzelni műhelyükben az automatizált munkafolyamatokat, most egyre többet érdeklődnek a technológia iránt. Persze nincs mindenki azonos szinten, valaki csak most vezeti be az ipari robotokat, mások pedig már az Ipar 4.0-ra is készen állnak. A KUKA is látja, hogy a gyártási szektor hazai szereplői közül rengetegen pályáznak a technológiaváltást elősegítő GINOP forrásokra. A szakember szerint az elmúlt 5-6 évben rohamos fejlődést élt át a KUKA Magyarországon, szervizparkja ezalatt a duplájára, az eladás pedig az ötszörösére nőtt. Fejlődésüket leginkább az autóipar hajtja, de az elektronikai gyártás hazai felfutását is nagy lehetőségként élik meg, mert az amerikai vállalatok itthoni bérgyártásban elkészülő elektronikai termékeik előállításához tudnak technológiát szolgáltatni.

Kiemelt Partnereink