Gyártósor A hatékonyságon túl – egészségmegőrzés ergonomikus munkaeszközökkel

A hatékonyságon túl – egészségmegőrzés ergonomikus munkaeszközökkel

Gimex | 2018.09.27 14:31

A hatékonyságon túl – egészségmegőrzés ergonomikus munkaeszközökkel

A modern gyártósorok kialakítása során a termelékenység, hatékonyság, folyamatbiztonság és munkavédelem mellett fontos szem előtt tartani az emberi tényezőt is. A gyártó cégek ennek érdekében nagy hangsúlyt helyeznek az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására, mely megfizethetetlen előnyöket jelent a munkáltatók és munkavállalók részére: kisebb arányú betegszabadság, nagyobb hatékonyság, elhivatottabb munkavállaló, kisebb esély a sérülésre, jobb egészség és közérzet. A Roemheld modulog, azaz szereléstechnikai termékcsoportja egészségbarát megoldásokat kínál az ipar minden felhasználójának.

Hirdetés

1. Kényelmes és egészségbarát munkavégzés

Maga a modulog paletta a termelés gyorsítását, operátori szempontból kényelmesebbé és egészségbaráttá tételét szolgálja a kézi összeszerelési műveleteknél. A dolgok egyszerűbbé tétele, a fizikai megterhelés elkerülése és a kényelem az emberiség technológiai fejlődésének egyik legnagyobb mozgató ereje. Ezt igazolja a darmstadti egyetem kutatása is, miszerint a mozgáskönnyítő eszközök használatának köszönhetően a dolgozók hatékonysága nagymértékben emelkedett. Egészségi körülményeik javulása okán idősebb korukban is nagyobb termelékenységről tettek tanúbizonyságot.

2. Egyedi igények szerinti kialakítás, rendszerkiépítés

A termékek: emelő oszlopok, forgató-billentő motorok, darab biztosító és mozgató elemek könnyedén, egyedi igények szerint kombinálhatóak. A széles termékkör biztosítja a sokfajta egyéni munkaállás kiépítési lehetőségét, így egy optimalizált és ergonomikus munkakörnyezetet nyerünk. A szerelési layout bármikor könnyen és rugalmasan módosítható az aktuális feladatnak megfelelően.

3. Feladat specifikus tápellátás

Pneumatikus, hidraulikus és elektromos átvezetők is integrálhatók a szerkezetbe, így biztosítva a felfogó készülék tápellátását forgás esetén is. Mobil felhasználáshoz az újratölthető akkumulátorokkal ellátott kézikocsik és azok könnyen variálható felépítményei szolgálják a felhasználó céljait.

4. Magas teherbírás

Nemzetközi kiállításokon a Roemheld rugalmas és mobil összeszerelő munkaállomások létrehozását segítő eszközökre helyezte a legfőbb hangsúlyt. 150 kg-os munkadarabok ergonomikus kezelését egy emelőasztalos kézikocsin keresztül prezentálták, mely az emelő oszlopon túl további forgató, emelő egységeket tartalmazott, melyekkel a kellő pozícióba tudjuk állítani a darabot. Ipari környezetben a munkadarabok akár 600 kg-ig egy nyomógomb megnyomásával gyorsan és pontosan kényelmes szerelési pozícióba kerülnek.

5. Automatizált rendszerekbe integrálható

Az akár elektromosan állítható magasság, szög stb. beállításán keresztül biztonságosan érhetjük el az optimális és ergonomikus munkakörnyezetet. A különböző szenzorokon és érzékelőkön keresztül a működés folyamatosan kiértékelhető és validálható, a mentett értékek révén gyorsítható a feladat elvégzése, és biztosítható, hogy az alkatrész megfogása minden pozícióban stabil legyen.

+1 Felhasználási példa:
Szerelési munkák optimalizálása a Thermo Fischer Scientific új inkubátor házainak gyártásában

Az amerikai Thermo Fischer Scientific a globális laboratóriumi piacon vezető szerepet tölt be. Új generációs inkubátor termékei a biomérnöki feladatokban segédkeznek. Az inkubátorok előszerelése rengeteg kézi munkát igényelt, ami fizikailag megterhelő volt az operátorok részére.

A vállalat a feladat egyszerűsítésére a modulog palettát találta a legalkalmasabbnak. Korábban egyszerű emelő asztalok segítségével szerelték az alkatrészeket, mely 700x450 mm-es mérettel és kb 20 kg súlyával sorozatgyártásnál elég kimerítő volt a dolgozók részére. 8 operátor 1 vagy 2 műszakban vonta be az inkubátorok felületét melegítő fóliákkal, többször körbeforgatva egy-egy darabot, hogy a megfelelő rétegvastagságot elérjék. Egy darab elkészítése kb. 45 percet vett igénybe. A Roemheld egy 4 állomásos gyártósort tervezett, Shop Floor és forgató alkatrészek kombinációjával – a forgató egység 45 fokos lépesekre lett beállítva, így a dolgozónak nem kell körbejárnia a darabot a fólia húzásakor. Ez a megoldás a soron nem csak ergonómia fejlesztést jelentett, hanem nagyban javította a termelés minőségét is – a 45 fokos lépések, a mindig ugyanoda kerülő megfogási és rögzítési pontok erősen csökkentették a konténer sérülési esélyét.

Az ergonomikus megoldásokba való befektetés okos lépés, mert garantálja a vállalat folyamatos sikerét. A legjobb feltételeket teremtik meg a munkához, amely egyenes utat jelent a jobb hatékonyság eléréséhez.

Szerző:
Németh István, projektmérnök
GIMEX-Hidraulika Kft.
[email protected]
www.gimex.hu

Kiemelt Partnereink