Gyártósor A Hexagon a gyártás minden fázisába integrálja a mérést

A Hexagon a gyártás minden fázisába integrálja a mérést

Kuthi Áron | 2019.12.02 16:16

A Hexagon a gyártás minden fázisába integrálja a mérést

Világszinten szédületes fejlődést él meg a méréstechnológia. A hordozható lézerszkennerek, a hatalmas mérőgépek, forgóasztalos megoldások közös jellemzője a hihetetlen gyorsaság, a percenkénti akár milliós nagyságrendű mérőpontok felvételének képessége. A svéd multinacionális vállalat, a Hexagon a tervezés, gyártás és minőségellenőrzés terén is előremutató fejlesztéseket dob piacra, ezek a termékek már harmadik évtizede Magyarországra is eljutnak. A mikronnyi tűrések világában Balogh Dávid, a Hexagon Metrology Kft. ügyvezetője mutatta meg az újdonságokat.

Hirdetés

– Egyértelmű, hogy a méréstechnológia piacán a gyorsaság, a pontosság, a mérőrendszerek gyártásba illetve minőségellenőrzésbe való rapid integrálhatósága számít leginkább. Az autóipari ügyfelek részéről is ezt az igényt tapasztalják?
– A Hexagon Manufacturing Intelligence már a termék tervezési szakaszát olyan szoftverekkel támogatja, amelyekkel a legmagasabb minőség ágyazódik az egész folyamatba. A Hexagon nagy versenyelőnye a termékvertkikum szélessége, vagyis a gyártást a CAD/CAM/CAE, illetve a támogató, előkészítő, optimalizáló szoftverektől kezdve, itt kiemelve az MSC és VERO szoftvereket a szenzoros és érintés nélküli mérőberendezéseken át a technológia és a termékek teljes skáláját tudjuk nyújtani. Ma az egységes supply chain biztosítása, a termékek egymáshoz illeszthetősége sokkal kifizetődőbb, mivel így a gyártás-előkészítéstől a minőségellenőrzésig minden folyamat egy rendszeren belül marad. Erre tud nagyon kompakt, versenyképes megoldást adni a Hexagon.

– A méréstechnológiai megoldásokra is jellemző tehát a dobozos megoldások kínálata, hogy mindent egyben kapunk?
– A nagy tervezési, gyártási rendszerek egyértelműen efelé tartanak, és ott, ahol a költséghatékonyság elsőrendű fontossággal bír, a bekerülési költség csökkentésében ez mindig nagy segítség.

– Milyen típusú gépeket forgalmaznak az autóipari szereplők számára?
– A legkülönbözőbb méréstechnikai eszközöket, illetve tervező, mérő és gyártástámogató szoftvereket kínáljuk. A koordináta-mérőgépek, hordozható mérőkarjaink, 3D-lézerszkennereink, optikai rendszereink, a hagyományosnak tekinthető érintéses mérőfejeink mind alkalmazhatók az autóipari tervezésben, gyártásban és minőségellenőrzésben.

– A győri Audi már régóta támaszkodik a Hexagon tudására...
– Ultranagy pontosságú Leitz koordináta-mérőgépeink dolgoznak a győri Audi gyártósorain, nem kis büszkeséggel mondhatjuk, hogy itt durván kilencven egyedi gyártású és egyéb mérőgépünk van. Ez már akkora méret és felelősség, hogy állandóra kihelyezett két implant mérnökünk van a gyárban, szoftveres és hardveres támogatással. A gépek segítségével a motorok részegységeinek minden részletre kiterjedő ellenőrzése valósulhat meg, mert például a hengerfuratok sorozatgyártásának elemzése is szükséges. A legkülönbözőbb méretek megmérése a nagysebességű szkennelésnek, a Quindos mérőszoftver ISO-szabványnak megfelelő szűrőalgoritmusainak és a gépeink nagy mérési pontosságának köszönhetően lehetséges.

– Ugyanakkor nem minden szereplőnek van szüksége az Audinál sztenderd 1500x900x700 mm méretű mérési tartományra. Milyen kézi megoldásaik vannak a kisebb beszállítóknak, akik számára a nagy mérettűrés ugyanolyan fontos?
– A Hexagon minőségpolitikája méretfüggetlen, mindenkinek ugyanaz jár, szolgáltatási sztenderdünk minden szinten azonos. A 7 illetve 6 tengelyes Absolute Arm mérőkarok az érintéses mérési és a lézerszkenneres tudást egyesítik, illetve a hordozhatóság is nagyon lényeges szempont. A Hexagonnál ráadásul a szerviz-szolgáltatás is ugyanolyan szinten jár a kicsiknek, mint a nagy szereplőknek. A szervizes kollégáinkat folyamatosan oktatjuk, naprakész tudás van a birtokukban. Egy teljesen automatizált, hálózatba kötött szoftverrendszerrel tudnak kommunikálni, így a hibakeresés, frissítés gyorsan megoldható, nem beszélve a prediktív karbantartási adatok figyeléséről.

Az Absolute Arm kiemelt szerepet kapott a Hexagon Scanning Day rendezvényen is

– A prediktív karbantartás a megkerülhetetlen hatékonyságnövelésről szól. Ezt hogy támogatja a Hexagon?
– A Hexagon SFx már az okosgyártás világa számára készült fejlesztés, amely minimalizálja az állásidőt, és maximalizálja a hatékonyságot. Ez a szoftver a mérőgép vezérlő egységében dolgozik, és valós idejű, releváns adatokat tud közölni a gépállapotról. Ezeknek az adatoknak a birtokában nemcsak egyedi munkameneteket, hanem egész szériagyártásokat percre kiszámítva tervezhetünk.

– Gyártásközi mérésre és gyártás utáni ellenőrzésre egyaránt kínálnak megoldásokat szenzoros és érintés nélküli berendezéseikkel. Milyen újdonságaik vannak a piacon?
– Nagyon nagy lehetőségeket rejt a Calipri Nextsense kézi mérőeszköz-családja, amelyet illesztés- és hézagvizsgálatra fejlesztettek. A vállalat emellett a megmunkálóközpontokba telepített lézerszenzorok felé nyit az M&H termékvonal új gyártmányaival, ezzel a gyártásközi mérést téve könnyebbé. Egyértelmű hatékonyságnövelő faktor, ha megmunkálás közben kiiktathatók a felesleges elmozgatások, levételek, újra felfogatások, mivel a beépített szenzorokkal is elvégezhető a mérés. További újdonság az Apodius nevű termékünk, amely a kompozit anyagokkal dolgozó szakemberek életét könnyíti meg. Ez a mérőkarra telepített szenzor képes a szénszálak szálirányát mérni, így szolgáltatva adatot a termék szilárdságára, ellenállóképességére nézve.

– Merre tart a méréstechnológia tudománya?
– Minden az automatizálás felé mozdul el, a méréstechnológia is egyre inkább a near line (gyártósor-közeli) pozícióból az in-line-ba (gyártósori) kerül. Magyarországon nagyon sok, pilot projektet végző kkv dolgozik, amelyek a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetre reagálva fejlesztik gyári megoldásaikat, integrálva az innovatív méréstechológiát, az Ipar 4.0-ás rendszereket. Ők lesznek azok, amelyek magas színvonalon tudnak beszállítani a nagy autóipari szereplőknek. Magyarország most a felső középmezőnyben van, feszegetjük a csúcstechológia adta lehetőségeket, így minden tisztelet kijár azoknak a magánvállalkozóknak, akik nagyra törően akarnak részesei válni a legkorszerűbb gyártási kultúrának.

Kiemelt Partnereink