Gyártósor 5G nélkül nem lesz okos város

5G nélkül nem lesz okos város

autopro.hu/P.B. | 2021.10.26 07:19

5G nélkül nem lesz okos város

Fotó: Pixabay

Az intelligens város alapításához szükséges infrastruktúra létrehozásához elengedhetetlen az ultra megbízható gépi kommunikáció előmozdítása és az adatátviteli késleltetés csökkentése. Az 5G megvalósíthatja ezeket az elvárásokat.

Hirdetés

Ahogy egyre több és több eszköz csatlakozik az Ipari Dolgok Internetéhez (IIoT), úgy egyre nehezebb a hálózatok számára gyors és pontos adatátvitel. Pedig egy megbízható, minimális késleltetéssel működő hálózat elengedhetetlen az okos városok létrehozásához. A megoldást az 5G, azaz az ötödik generációs internet hozhatja el.

A 4G hálózathoz képest az 5G gyorsabb adatátvitelt és több eszköz egyidejű csatlakoztatását kínálja, ezzel lényegében lehetővé teszi az IIoT megvalósítását azáltal, hogy több milliárd eszközkapcsolatot támogat ugyanabba az ökoszisztémába. Az intelligens városi infrastruktúra létrehozásához elengedhetetlen az ultra megbízható gépi kommunikáció előmozdítása és az adatátviteli késleltetés csökkentése. Az alkalmazásoknak valós idejű adatokra van szükségük ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzanak.

Miért lesz jó az okos város?

Mi lenne, ha pontosan tudná, hol találni parkolóhelyet egy zsúfolt belvárosi városban? Mi lenne, ha a kukák képesek lennének érzékelni, hogy mikor vannak tele, és ezt egyből jeleznék is a városgondokságnak? El tudja képzelni az utcai lámpát elektromos jármű töltőállomásként?

Egy dolog közös ezekben a jövőbeli állapotú alkalmazásokban – ezekhez 5G-re és IoT-re van szükség.

2025-re a becslések szerint körülbelül 75 milliárd eszköz csatlakozik ugyanahhoz a felhőhöz. Ez azt jelenti, hogy az internet ökoszisztémájának gyorsan előre kell lépnie, hogy támogassa az ilyen nagy mennyiségű csatlakozási igényt – ezt az 5G tudja majd kielégíteni.

Az okos városok előnyei közé tartozik a kényelmi szolgáltatások mellett a károsanyag-kibocsátás csökkentése energiatakarékos megoldásokkal. Összességében az általános életminőség is javulni fog az ilyen városokban – írja a Machine Design.

Nem egyszerű beruházás

Hiába az előnyök, létrehozni egy okos várost nem kis feladat, nem könnyű belevágni. Az intelligens várostervezés mérnöki kihívást jelent a magánélet védelmétől az időjárási szélsőségeknek ellenálló megoldások kifejlesztéséig. Az 5G segítségével azonban egyre nő az intelligens alkalmazások elfogadása. Az egyik kihívás, amellyel az ügyfelek szembesülnek, az, hogyan lehet egy komplex 5G hálózatot integrálni a meglévő infrastruktúrákba.

A meglévő hálózat leselejtezése és a semmiből való építkezés helyett az ügyfelek olyan alkatrészeket szerezhetnek be, amelyek lehetővé teszik számukra az 5G funkciók hozzáadását, miközben ugyanazokat a rendszereket használják. Például a TE Connectivity LUMAWISE csatlakozói integrálhatók kültéri világítótestekbe és mozgásérzékelő modulokba – írja Leigh Marolf, a cég üzletfejlesztési vezetője.

A jelenlegi utcai lámpák általában egycsomópontos architektúrán alapulnak. A kétcsomóponti architektúrára való áttérés azonban új lehetőségeket nyit meg az energiatakarékosság és a nagyobb biztonság érdekében az 5G hálózaton keresztül gyűjtött IIoT adatokkal. A szerkezet lehetővé teszi a funkcionalitást és alkalmazások sokaságát, amelyek mozgásérzékeléssel kezdődnek – az utcai lámpák fényét ahhoz igazítják, hogy van-e mozgás azok környékén. Emellett kamerákkal is felszerelhetők az ilyen lámpatestek, valamint további szenzorokkal bővíthető a lehetőségek tárháza.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink