Gyártósor 36 milliót ér egy jó ötlet a BMW-nél

36 milliót ér egy jó ötlet a BMW-nél

Biró Csongor | 2014.06.19 07:20

36 milliót ér egy jó ötlet a BMW-nél

Az autógyárak dolgozók tízezreit foglalkoztatják, akik egy-egy folyamatot a tervezőiknél is jobban ismernek. Ötleteiket, javaslataikat érdemes megfontolni.

Hirdetés

A gyártók többsége hallgat a dolgozóktól érkező javító szándékú ötletekre. Így tesz a BMW is, ahol 2012 októberében indult egy intranetes ötletmenedzsment-program. Ennek keretében 16 500 ötletet kaptak a dolgozóktól, amelyek a napi folyamatokba beépítve eddig 32 millió euró értékű újítást, azaz magyarul ennyi megtakarítást hoztak a cégnek. Ha az ötletek hosszú távú hatását nézzük, ez az összeg 90 millió euróra nő.

BMW i3 műszerfalának összeszerelése Landshutban

A BMW, ahol már hetven éve kikérik a dolgozók véleményét és hasznosítják ötleteiket, meg is hálálja a közös gondolkodást. A másfél éve indított program során 5,3 millió euró értékű jutalmat osztottak szét a 2700 legjobb ötletgazda között. Az intranetes alkalmazás révén húsz százalékkal több ötlet érkezett, a megvalósítási ráta 30 százalékos, azaz 10-ből 3 ötlet hasznos és kivitelezhető. A díjazás vonzó, akár 120 ezer eurót, azaz 36 millió forintot is kaphat a leleményes dolgozó. Az egyelőre a németországi gyárakban működő intranetes alkalmazást külföldi gyárakban is bevezetik és nemzetközi, illetve konszern szintre emelik az ötletbörzét.

A beérkező ötletek sokszínűek és sokrétűek, számtalan munkaterületet érintenek, megkönnyítenek egy-egy munkafolyamatot, az anyagfelhasználást érintik, vagy a környezetkárosítást mérséklik. Az egyik mérnök, Martin Roemheld azt javasolta, hogy a motorkerékpárok kerekeinek anyacsavarján található emblémát az autókra tervezett emblémával helyettesítsék. Az ötlettel már első évben 26 ezer eurót spóroltak meg. De nem minden ötlet a takarékosságról, vagy a pénzről szól. Matthias Zschau ötletével kevesebb vegyi anyagot kell felhasználni a robotkarok tisztításánál. Az anyagi előny csak 864 euró, de a környezeti kár sokkal kisebb.

Kiemelt Partnereink