Gyártók Zöld hidrogént állítana elő a Hyundai

Zöld hidrogént állítana elő a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2021.07.12 06:20

Zöld hidrogént állítana elő a Hyundai

Fotó: Kia Global Media Center

A víz elektrolízésének kanadai szakértője, a Next Hydrogen, valamint a két dél-koreai autógyártó, a Kia és a Hyundai megállapodást írtak alá arról, hogy olyan elektrolízises eljárást fejlesztenek ki, amivel gazdaságilag előnyös módon állítanak elő zöld hidrogént.

Hirdetés

A megállapodás értelmében a három vállalat közösen fejleszt ki egy alkáli vizes elektrolízises rendszert, illetve az ehhez szükséges eszközöket is. Az eljárással zöld hidrogént állítanának elő, valamint vizsgálni fogják a technológia további felhasználásának lehetőségét.

Jelenleg drágán és időigényes módszerekkel lehetséges zöld hidrogént előállítani, ezért fontos a három cég együttműködése. A projekt során a vállalatok feltárják az alkáli vizes elektrolízisben rejlő lehetőségeket – a számos vízelektrolízis közül ez az eljárás követeli meg a legszigorúbb tesztelést.

Ezzel a módszerrel viszonylag nagy mennyiségű hidrogént lehet előállítani relatíve olcsón, ezért éri meg kutatni a területet. Az első teszteket várhatóan 2022-ben végzik majd el a vállalatok.

Felgyorsítanák a hidrogén mint üzemanyag terjedését

A Hyundai és a Next Hydrogen vezetői is egyetértenek abban, hogy mindkét fél számára nagy lehetőség a megállapodás. A cél a zöld hidrogén előállításának felgyorsítása, amivel a hidrogén üzemanyagcellás járművek terjedését is gyorsítanák.

A Hyundai elkötelezett a hidrogénes hajtás mellett. Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, tavaly év végén a Hyundai hidrogénhajtású járművei számára létrehozta a HTWO márkát, mely a H2, vagyis a hidrogénmolekula angol kiejtését tükrözi.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink