Gyártók Újra szárnyal az Aston Martin

Újra szárnyal az Aston Martin

autopro.hu/H.J. | 2019.01.21 09:00

Újra szárnyal az Aston Martin

A brit márka 2010 óta először tavaly volt nyereséges, és nem szeretnék megtörni a lendületüket. A GT és a sportkocsi alapvető választékát teljesen felfrissítették, ráadásul legújabb gyáruk is hamarosan megnyitja kapuit, a Dél-Wales-ben lévő üzem ad otthont a márka első elektromos autójának, az első SUV-nek és a közelmúltban újjáélesztett Lagonda típusnak is.

Hirdetés

A fellendülés három évvel ezelőtt kezdődött, amikor az új vezérigazgató, Andy Palmer kezébe vette az irányítást, hogy egy három lépcsős terv keretein belül megerősítse a termékportfóliót, és további új ágazatok felé terjeszkedjen. A vállalat sikere most már csak azon múlik, hogy képes lesz-e azonosítani a piaci tendenciákat, és felhasználni azokat a megfelelő műszaki követelményekhez. A cég felismerte: ahhoz, hogy a különböző régiók piacat ki tudja szolgálni, termékismeretre és vállalati jelenlétre egyaránt szükség van. Az Aston Martin így már öt regionális irodával rendelkezik Szingapúrban, Sanghajban, Kaliforniában, Frankfurtban és az Egyesült Királyságban.

Az új üzem St. Athan mellett egy korábbi repülőtéren épült fel, ahol a három hatalmas hangár szolgál helyszínül a karosszéria elemeinek összeállításához, a festéshez és a végszereléshez. A taktidőt 20 percre csökkentették, ami a gaydoni gyárhoz képest 19 perccel gyorsabb. Ez biztosítja a walesi üzem gyártósorának kapacitását, ami éves szinten 7000 modellt jelent.

A márka sportkocsiját továbbra is a gaydon-i üzemben gyártják, a St Athan-ben található új üzem a DBX SUV-jének lesz otthona. Emellett a különböző elektromos és hibrid projektek központjává válik, az új gyár kapuin elsőként a Rapide E grand tourer gördül ki. A Williams Advanced Engineering-gel közösen tervezett teljesen elektromos modell 65 kWh-s lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, 600 lóerős, 950 Nm nyomatékos teljesítményével. Nulláról hatvanra ezzel négy másodperc alatt gyorsul, hatótávja pedig több mint 200 mérföldes (360 km).

Az üzem felépítésével egyidőben tesztpályák kialakítását is tervezi az Aston Martin. Ez különösen fontos, mivel a cég elveszítette a hozzáférést a gaydon-i tesztpályához, amely a Jaguar Land Rover tulajdonában van. Emellett a cég bejelentette egy új, állandó tesztközpont létrehozását Silverstone-ban is. A központ a Stowe pálya köré épül, ahol helyszíni mérnöki létesítmények is találhatók majd. A vállalat terve tehát, hogy néhány éven belül több nagy sikerű modellt tudhasson magáénak, ilyen például az 1130 lóerős Valkyrie hibrid autó is.

Kiemelt Partnereink