Gyártók Újabb felvonás a Suzuki kontra szakszervezet vitában

Újabb felvonás a Suzuki kontra szakszervezet vitában

autopro.hu/K.Á. | 2019.07.15 17:01

Újabb felvonás a Suzuki kontra szakszervezet vitában

Félpályás útlezárással tiltakozott hétfőn a Vasas Szakszervezeti Szövetség az esztergomi Suzuki gyárnál, jelentette az atv.hu. Az érdekvédők azért tiltakoztak, mert szerintük a cég még mindig jogszerűtlenül jár el velük. A Suzuki hétfőn közleményt adott ki, szerintük a Vasasnak kellene megfelelő dokumentumokat szolgáltatnia ahhoz, hogy a két fél együttműködése megfelelő lehessen.

Hirdetés

A Vasas továbbra is azt várja, hogy a Suzuki visszaigazolja, hogy a gyártónál valóban megalakult a helyi szakszervezet. Viszont a Suzuki azt mondja, ehhez először a Vasasnak kellene szabályos dokumentumokat szolgáltatni.

A vita már májusban is fellángolt, akkor is volt félpályás útlezárás. A szakszervezet azután lépte meg ezt, miután május 23-án nem engedték be őket a Suzuki-gyárba, annak ellenére, hogy véleményük szerint ez törvényi kötelezettségük lett volna. A gyár már akkor is azzal érvelt, hogy a szakszervezet nem tudja igazolni, hogy ténylegesen lennének tagjai a gyárban. A hírek szerint a Suzuki nem fogadja el néhány munkavállalója részéről azt a szakszervezet alapszervezetének létét bizonyító érvet, hogy tehát ők fizetésükből kérik közvetlenül átutaltatni tagdíjukat a Vasasnak.

A mostani megmozdulást a Vasas a honlapjukon úgy indokolta, hogy a Suzuki gyár vezetése többszöri egyeztetés és a bizonyítékok bemutatása ellenére sem hajlandó elfogadni, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetet alakított a gyárban.

Nem sokat kellett várni a válaszra

A hétfői demonstrációra hosszabb közleménnyel reagált a Magyar Suzuki Zrt. Továbbra is azt tesszük, ami a feladatunk: gépjárműveket - köztük hazánk legnépszerűbb autóját, a Vitarát - gyártunk és értékesítünk, több ezer magyar ember számára nyújtva biztos megélhetést. Büszkék vagyunk rá, hogy saját dolgozóink 71 %-a több mint 10 éve munkavállalónk. Munkatársaink tiszteletet érdemelnek, ezért a Magyar Suzuki nagyon komolyan veszi a munkavállalóit. Ennek megfelelően a vállalat az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amelyet a dolgozóinkkal és az Üzemi Tanáccsal folytatott állandó és fejlődő párbeszéd eredményezett. A vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 %-os bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében.

A dokumentum kitér a Suzuki által elért eredményekre, majd leszögezi, hogy a hangulatkeltés helyett a Vasas szakszervezetnek inkább teljesítenie kellene az együttműködés rájuk eső részét, „mely számukra könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik.”

Kereszttűzben

A Suzuki a közelmúltban több oldalról is nyomás alá került. Egyrészt szakszervezeti vonalon már fél éve húzódik vitája a Vasassal. Ennek egyik fordulója volt az, hogy az alapszervezetet megalakítani kívánó munkatárs munkaviszonyát megszüntették. Másrészt a politika is igyekszik tőkét kovácsolni az ügyből. Februárban több ellenzéki párt vezető képviselője, parlamenti képviselők mentek tiltakozni Esztergomba a kirúgás ellen.

Az ügy továbbra is felszínen van, Komjáthi Imre MSZP-s alelnök június közepén odaláncolta magát a gyár kerítéséhez, így tiltakozva a szakszervezet szerint törvénytelen kirúgás ellen. Múlt pénteken újra akciózott az ellenzéki párt a gyárnál, Komjáthi Imre és Korózs Lajos parlamenti képviselő találkozni szeretett volna a cég HR-vezetőjével, de ez eredménytelen maradt.

Kiemelt Partnereink