Gyártók Új modellel vetett véget a román feszültségnek a Ford

Új modellel vetett véget a román feszültségnek a Ford

autopro.hu | 2016.03.23 14:05

Új modellel vetett véget a román feszültségnek a Ford

Megerősítették a hírt, miszerint 200 millió eurós befektetéssel (62,5 milliárd forint) készítik elő a romániai Krajován álló összeszerelő üzemet az EcoSport kisméretű SUV gyártására. Az első autók 2017 őszén gördülnek majd le a gyártósorról.

Hirdetés

Korábban már pedzegettük, Románia komoly esélyekkel indul egy új autó gyártására. Azt fontolgattuk, lehetségesnek tűnik, hogy ezzel oldaná fel a fokozott helyzetet román üzemében a vállalat. 2016 februárjában a feszültség tapintható volt a gyárban, a kényszerszüneten lévő dolgozók bérét az akkori 80 százalékról 78 százalékra kívánta csökkenteni a gyártó.

Ez a modell csillapíthatja a román munkások indulatait

– Az EcoSport értékesítése idén közel 30 százalékkal erősödött, és a kisméretű SUV-k szegmensében további növekedés várható. Ideje tehát Európában is beindítani a modell gyártását, kihasználva krajovai üzemünk kiváló munkaerejét és hatékony működését – nyilatkozta Jim Farley, Európa elnök-vezérigazgató.

Az Európa-szerte – és Oroszországban is – forgalmazott EcoSport modellek jelenleg a márka indiai Chennai összeszerelő üzemében készülnek. Az indiai gyáregységben nem áll le a termelés, a helyi piacra és a világ számos más piacára továbbra is itt készül majd az EcoSport.

Az európai újautó-piacon a SUV-szegmens produkálja a leggyorsabb ütemű növekedést: miközben az iparág átlagosan 10 százalékkal erősödött az elmúlt évben, ebben a szegmensben 23 százalék volt a növekedés. A szegmens 44 százalékkal erősödött a 2015-ös évben. A márka várakozásai szerint 2017-ben elérhetik az 1,5 milliós darabszámot, ami 35 százalékos növekedést jelentene a 2015-ös eredményekhez képest.

A Krajova üzem 2008-as megnyitása óta a Ford több mint 1 milliárd eurót fektetett be romániai gyártási tevékenységébe. Jelenleg is itt készül a B-Max, emellett pedig itt gyártják az 1,0 literes EcoBoost motort.

Bejelentették azt is, hogy tovább vizsgálják annak lehetőségeit, milyen termékeket gyárthatnának még Krajovában, hogy teljes mértékben kiaknázhassa az üzem kapacitását és eszközállományát.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink