Gyártók Új hidrogéntartályokat fejlesztett a Toyota

Új hidrogéntartályokat fejlesztett a Toyota

autopro.hu/D.Á. | 2022.03.21 17:23

Új hidrogéntartályokat fejlesztett a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Nem-autóipari alkalmazásra is kínál hidrogéntartályokat a Toyota. A különböző biztonsági előírások miatt a Mirai 700 bar nyomáson üzemelő tankját nem lehetett használni egyéb területen, most azonban megoldást talált az autógyártó.

Hirdetés

A Toyota új hidrogéntároló egysége több, csúcstechnológiás, többrétegű műanyag tartályt tartalmaz, amelyek az autókban használt társaikhoz hasonlóan 700 bar nyomáson működnek, a felhasználási területük változatos – a Toyota vasúthoz, szállítmányozáshoz, kikötői rakodáshoz és mobilgenerátorokhoz szánja őket.

Ugyan a rendszer még csak egy prototípus, a gyártó elárult egy-két információt róla. Mérettől függetlenül minden egységben a Miraiban találhatóhoz hasonló biztonsági funkciók vannak – ilyen például egy detektor és egy biztonsági szelep, amelyek észlelik vagy megelőzik a gáz szivárgását. Ezek a Toyota szerint minden körülmények között lehetővé teszik a hidrogén biztonságos szállítását, és olyan, nehezen hozzáférhető helyeken is megoldható az üzemanyagcellás járművek és gépek tankolása, mint például kikötők vagy hegyvidékek.

Háromféle konfiguráció a Toyota Mirai tartályait használja, de a nagyobb kapacitású egységekhez külön tartályokat fejleszt a vállalat, amelyek pontos méretét nem közölték.

Mindenbe hidrogént

A rendszer prototípusának első tesztjei hamarosan megkezdődnek. Egy hidrogén üzemanyagcellás teherautó egy nagy térfogatú, 450 bar nyomású, kétszer 16 tartályból álló üzemanyagrendszer fogja ellátni a japán Super Taikyu versenysorozat következő fordulóját Suzukában. A szállított hidrogén tehát nem üzemanyagcellákba kerül, hanem a hidrogénnel működő belső égésű motorral szerelt Toyota Corolla versenyautót hajtja majd — írta meg az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink