Gyártók Új életet ad akkumulátorainak a Škoda

Új életet ad akkumulátorainak a Škoda

autopro.hu/V.M. | 2021.06.02 09:21

Új életet ad akkumulátorainak a Škoda

Fotó: Skoda Storyboard

A Škoda egy, a plug-in hibrid és tisztán elektromos modelljeinek használt akkumulátoraiból készült energiatároló rendszerrel látja el kereskedőit. Az innovatív megoldás lehetővé teszi elektromos autók töltését vagy akár a kereskedés épületének energiával ellátását.

Hirdetés

A sikeres prágai pilot programot követően elérhetővé tett tárolóegységre eddig 160 megrendelés érkezett cseh, német, holland és szlovák kereskedőktől. A csehországi IBG Česko technológiai vállalattal közösen készített energiatárolók a Škoda Superb iV és Octavia iV plug-in hibrid típusok 13 kilowattos akkumulátoraiból húszat, alternatívaként pedig a tisztán elektromos Enyaq iV 82 kilowattórás telepeiből ötöt foglalhat magába. A rendszer teljes tárolókapacitása 328 kilowattóra.

Az energiatárolók használhatóak a kereskedések napelemei által generált felesleges energia elraktározására, amivel később a kereskedést vagy töltőállomásokat láthatnak el árammal.

Rugalmas és környezetbarát megoldás

A tárolóegység kapacitását később is lehet növelni vagy csökkenteni, az akkumulátorok cseréje pedig néhány egyszerű lépéssel megvalósítható. A következő években akár négyezernél is többet készíthetnek az energiatárolókból, melyek első darabjaihoz tesztjárművekből és előszériás autókból származó akkumulátorokat fognak felhasználni, később pedig használt autók idősebb telepeit is be fogják építeni. Ezen a módon kitolható az akkumulátorok hasznos élettartama.

A pilot projekt során megállapították, hogy az akkumulátorok kapacitása egy év alatt alig kettő százalékot esik, ami azt jelenti, hogy a telepek hasznos élettartamát a rendszer 15 évre képes kitolni, javítva azok szén-dioxid-kibocsátási mérlegét. A végleg elhasználódott telepeket a Škoda végül újrahasznosítja.

Az energiatárolók telepítését vonzóbbá teszi, hogy a cseh autógyártó két év garanciát nyújt a tárolórendszerre, míg nyolcat az akkumulátorokra.

Kiemelt Partnereink