Gyártók Tűzveszély miatt visszahívja buszait a Mercedes

Tűzveszély miatt visszahívja buszait a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2020.05.18 13:16

Tűzveszély miatt visszahívja buszait a Mercedes

A visszahívásban érintett Citaro C2G Békásmegyeren. | Fotó: Pörge Béla

Az Európai Bizottság hivatalos honlapján megjelent információk szerint a 2015 után gyártott Mercedes Citaro és Conecto, valamint a 2010 és 2014 között gyártott Citaro, Conecto, Intouro és Tourino buszokat kell minél előbb javítani tűzveszély miatt. A két visszahívás különböző hibákra vonatkozik.

Hirdetés

A napokban megjelent tájékoztatás szerint a 2010 márciusa és 2014 áprilisa között gyártott Mercedes Citaro, Conecto, Intouro és Tourino buszok üzemanyag-visszavezető csövének csatlakozásánál lévő üzemanyag-szivárgó csőnél szabadulhat ki folyadék. A szivárgás miatt fennáll annak a veszélye, hogy az üzemanyag az útra kerül, és bizonyos körülmények között a motor meleg alkatrészeire is juthat az anyagból, ami a motortérben tüzet okozhat.

Budapesten a BKK szolgáltatójaként működő VT-Arrivánál közlekednek ekkor gyártott buszok, összesen 158 darab Citaro C2 és Citaro C2G típusjelű buszt. Érdekesség, hogy ezek közül az egyik autóbusz motorterében kisebb tűz is keletkezett 2013 decemberében, abban az esetben senki sem sérült meg. A visszahívás ezeket a buszokat nem érinti.

A második visszahívás sem érinti a magyarországi buszokat

A magyar tömegközlekedési szolgáltatók számára a második visszahívás lehet érzékenyebb, ebben az időszakban gyártott buszokat ugyanis a BKV és a Volánbusz is üzemeltet. A közlemény szerint a 2015 után gyártott Citaro és Conecto buszok esetében fennáll a szivárgás veszélye a segédmelegítő gáznyomás-szabályozójából. A gáz kiszivárgása meggyulladhat – írják.

A Volánbusz újonnan vásárolt Mercedes Conecto autóbusza Győrben, 2020 márciusában.

A Volánbusz újonnan vásárolt Mercedes Conecto autóbusza Győrben, 2020 márciusában. | Fotó: Pörge Béla

Ezen jelenség miatt szintén márkaszervizbe kell vinni az érintett buszokat. A BKV 117 autóbusza, valamint a BKV-nak buszokat kölcsönző ITK további 54 busza -melyek zömmel a metrópótlásban vesznek részt–, és a vidéken újonnan vásárolt győri és kecskeméti Mercedes Conecto buszokat nem érinti a visszahívás.

Kiemelt Partnereink