Gyártók További milliárdokat önt elektromobilitásba a GM

További milliárdokat önt elektromobilitásba a GM

autopro.hu/V.M. | 2021.06.17 04:18

További milliárdokat önt elektromobilitásba a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors még többet fordít elektromos autók fejlesztésére. 2025-ig a vállalat 35 milliárd dollárt fektet elektromos normál és autonóm járművekbe, harminc százalékkal többet a korában tervezettnél.

Hirdetés

Az amerikai autógyártó még tavaly novemberben jelentette be, hogy az évtized közepéig 27 milliárd dollárt fordít elektrifikációjára, szemben a márciusban közölt húszmilliárd dollárral. Már a tavaly ősszel közölt szám is meghaladta benzines és dízelhajtású modellekhez kötődő kiadásokat, a gyártó azonban most azonfelül további nyolcmilliárd dollárt készül elektromos járművekbe fektetni – árulták el a Reuters-nek bennfentesek.

Újabb kettő akkugyár van a tervezőasztalon

Mark Reuss, a GM elnöke nemrég közölte, hogy az autógyártó egy harmadik és egy negyedik akkumulátorgyárat is építeni fog az Egyesült Államokban. A Reuters-nek nyilatkozó források megosztották, hogy az új üzemek egyenként több mint kettőmilliárd dollárba fognak kerülni.

A GM jelenleg az LG Energy Solutionnel közös vállalkozás részeként épít egy akkumulátorgyárat Ohio államban, míg a szintén a vállalkozáshoz tartozó második, Tennessee állambeli egység építését idén áprilisban jelentette be.

A Ford is emelte a tétet

Egy másik nagy amerikai autógyártó, a Ford kevesebb, mint egy hónapja jelentette be, hogy növeli elektrifikációs kiadásainak összegét, és 2030-ig több mint harmincmilliárd dollárt szán ezen célra.

A Ford és a GM együttesen 65 milliárd dolláros tervezett költése jól mutatja az élesedő elektrifikációs versenyt, aminek hajtóerejét elsődlegesen a szigorodó emissziós előírások, másodsorban az elektromos modellek növekvő népszerűsége adja.

Komoly értékesítési célkitűzések

A GM 2025-re harminc tisztán elektromos modellt fog kínálni világszerte, ugyanekkorra pedig évente egymilliót akar azokból értékesíteni Kínában és az USA-ban.

Az OEM az akkumulátorok kulcsfontosságú területén nem csupán a modelloffenzívát biztosító új termelőüzemeket épít, de a technológia fejlesztésében is jelen van. Saját, Ultium nevezetű akkumulátortechnológiával rendelkezik, aminek második generációjának fejlesztése is zajlik már, továbbá nemrég 139 millió dollárt fektetett egy szilárd test akkukat fejlesztő cégbe.

Az új akkumulátorgyárak építését egyébként kifejezetten támogatja az amerikai kormányzat 174 milliárd dolláros elektromobilitási terve – derül ki az Autoblog cikkéből. A terv részeként harminc százalékos adókedvezményt fognak nyújtani az elektrifikációs célú üzemátalakításokhoz és üzemépítésekhez.

Kiemelt Partnereink