Gyártók Texasban épülhet meg a Tesla következő gyára

Texasban épülhet meg a Tesla következő gyára

autopro.hu/V.M. | 2020.05.20 10:19

Texasban épülhet meg a Tesla következő gyára

Fotó: Tesla

Egy, a Tesla által még meg nem erősített híresztelés szerint eldőlt, hogy az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat a következő üzemét Texas államban, Austin közelében fogja felépíteni. A létesítményben állítólag a Cybertruck pickup mellett Model Y SUV-k is készülni fognak.

Hirdetés

Az elektromos autókkal és a Teslával kapcsolatos hírekre fókuszáló Electrek hírportál értesülései szerint nem csupán a gyártandó típusok, hanem a termelés elindulásának ideje is ismert. A Tesla legújabb gyártóegységében már 2020 végén el fogják kezdeni a Model Y-ok összeszerelését.

Az időpont meglehetősen korainak hangzik. Egyes vélemények szerint azonban Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója különösen motivált lehet a termelés minél előbbi beindításában miután a kaliforniai Alameda megye vezetése sokáig csak júniusban engedte volna a munka újrakezdését a Tesla fő, fremonti gyárában, ahol a Model Y-ok is készülnek.

A világ legnagyobb akkumulátorgyára is tervben lehet

Musk nemrég a „terafactory”, vagyis „teragyár” kifejezést is használta, ami egy, a nevadai Sparksban található akkumulátorgyárnál nagyságrendekkel nagyobb létesítményre is utalhat. Egy, egy terawattórás éves akkumulátortermelő-kapacitással rendelkező üzem kapacitása húszszorosa lenne a nevadai egységnek, ami a Tesla szerint jelenleg a világ legnagyobb kapacitású akkumulátorgyára.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Musk az úgynevezett Battery Day-en bejelenteni készülhet egy új, nagy élettartamú, egyúttal olcsó akkumulátort, melyet a Tesla lehet, hogy saját üzemben készít majd. Az azonban nem egyértelmű, hogy a „teragyár” erre az egységre vonatkozik vagy esetleg a texasi járműgyár méreteire, ugyanis a Tesla a nevadai akkumulátorgyára mellett a gigagyár elnevezéssel illeti azokat az egységeit is ahol, nem készítenek energiatároló egységeket – olvasható a SAE International oldalán.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink