Gyártók Szinte lélegezni fog a Lotus elektromos szuperautója

Szinte lélegezni fog a Lotus elektromos szuperautója

autopro.hu/P.B. | 2020.05.17 08:22

Szinte lélegezni fog a Lotus elektromos szuperautója

Fotó: Lotus Media

A Lotus nem arról híres, hogy „tucatmegoldásokat” alkalmaz autóin, de az Evija még az ő termékpalettájukban is különlegesnek számít. Egyik legérdekesebb része az autó aerodinamikája. Bár még nem lehet tudni minden részletet a készülő autóról, de a Lotus nemrégiben elárult és megmutatott pár érdekességet.

Hirdetés

A Lotus egy frissen közzétett videóban (mely megtekinthető a cikk alján) mutatja be, miért lesz különleges az Evija aerodinamikája: az autó szinte lélegezni fog, ezzel növelve a leszorítóerőt, míg hátul erre a célra egy hátsó szárny szolgál majd. Az autó alsó fele úgy lesz kialakítva, hogy a levegőt kis csatornák vezessék el, ezzel további leszorítóerőt nyer a jármű.

Számos megoldás segíti a légellenállás csökkentését az autón, így bár még nem lehet tudni az Evija fizikai paramétereit, arra lehet számítani, hogy nagyon kicsi lesz a légellenállása az autónak – írja az Autoblog.

Richard Hill, a Lotus aerodinamikáért felelős tervezői részleg vezetője szerint a Lotus Evija egy átlagos sportautóhoz hasonlítva olyan lesz, mint egy vadászrepülő egy papírsárkányhoz képest.

Ez lesz az első elektromos Lotus

A Lotus Evija az első, teljesen elektromos autója lesz a luxusautókat gyártó vállalatnak. A tervek szerint 2020-ban összesen százharminc darabot fognak kézzel összeszerelni az elektromos szuperautóból. A vállalat közleménye szerint az idei gyártókapacitásnak már teljes egészét lekötötték az eddig beérkezett megrendelések.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk,a Lotus új, norfolki gyáregységében hamarosan megkezdhetik a teljesen elektromos Evija végső prototípusainak gyártását, várhatóan nyáron pedig az Evija sorozatgyártása is megkezdődik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink