Gyártók Szinte a válság előtti számokat hozta az MAN

Szinte a válság előtti számokat hozta az MAN

autopro.hu/P.B. | 2022.01.13 06:18

Szinte a válság előtti számokat hozta az MAN

Fotó: MAN Truck

Az MAN haszongépjármű-gyártó 2021-ben jóval több járművet adott el, mint 2020-ban. Göran Nyberg, a vállalat értékesítési igazgatója örömmel tudatta, hogy az eladások megközelítik a válság előtti szintet. A furgonok fogytak a leginkább a gyártó típuspalettájából.

Hirdetés

A Volkswagen Csoport alá tartozó német MAN 2021-ben 14 százalékkal több teherautót és 26 százalékkal több furgont adott el az eggyel korábbi évhez képest. Bár a félvezetők hiánya megakadályozta, hogy még nagyobbat ugorjanak az OEM számai, Göran Nyberg értékesítési igazgató szerint így is megközelítette a válság előtti szintet az MAN.

A cég tavaly körülbelül 67 ezer teherautót adott el, amelyek többsége Münchenben és Krakkóban készült. Ez 19 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti legjobb eredmény. Közben a kisteherautók eladásai negyedével, 22 ezer jármű fölé emelkedtek, és 50 százalékkal meghaladták a válság előtti 2019-es szintet is.

A buszok nem fogytak annyira

Ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően – a turizmus bedőlése miatt – az MAN buszágazata már nem teljesített ilyen jól. A cég Ankarában turistabuszokat, Starachowicében pedig városi és elővárosi autóbuszokat gyárt – az összes szegmens iránt csökkent az érdeklődés. Összesen ötezer buszt adott el a gyártó, ez 13 százalékkal marad el a 2020-as, és 37 százalékkal a 2019-es számoktól – írja az Automobilwoche.

Érdekesség, hogy a 2021-ben az MAN által eladott ötezer autóbusz egy jelentős hányada – körülbelül öt százaléka – Magyarországra került a Volánbuszhoz és a veszprémi V-Buszhoz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink