Gyártók Számos elektromos típussal debütál a Ford és a General Motors

Számos elektromos típussal debütál a Ford és a General Motors

autopro.hu/P.B. | 2020.04.05 16:20

Számos elektromos típussal debütál a Ford és a General Motors

Fotó: Ford Media Center

A Ford és a General Motors együtt 325 ezer elektromos autó gyártását tervezi 2026-ig, ami az össztermelésük öt százalékát jelenti.

Hirdetés

A két detroiti óriás hasonló üzletpolitikát követ: továbbra is a hagyományos meghajtású, dízel terepjárók és pickupok jelentik a fő profiljukat az Egyesült Államok belpiacára szánt autók terén, viszont jelentősen nyitnak az elektromos meghajtás felé.

A koronavírus okozta válság, és ezzel párhuzamos az olajárak folyamatos zuhanása erősíthetik ezt a politikát, és más nagyobb gyártókat is ebbe az irányba terelhetnek. Ettől még komoly újításokra lehet számítani az elektromos autók piacán.

Mi várható a közeljövőben a Fordtól?

A Ford 2020-ban mutatja be a Mustang Mach-E-t, a gyár elektromos, sport crossoverét. Továbbá 2021-re tervezi a gyár legnépszerűbb típusának, az F-150 pickupnak az elektromos változatának piacra dobását. Szintén a jövő évi tervek között szerepel a Transit elektromos változata.

A Ford ezeken kívül még a luxus crossover, a Lincoln részben elektromos meghajtásának debütálását tervezi 2022-re, valamint 2023-ban két kisebb elektromos SUV megjelentetése szerepel a gyártó tervei között.

A GM tervei

A General Motors már bejelentette az egyik új tervét: az elektromos, önvezető Cruise Origin megjelentetését. Emellett márciusban tizenhárom további típus elektromos változatáról tájékoztatták a sajtót, többek között a Buick, a Cadillac és GMC brandekkel való együttműködés keretében.

Az amerikai piacnak megfelelően a legtöbben crossovereket és SUV-okat terveznek elektromos változatban, de mindenképpen figyelemre méltó a 2021-re tervezett elektromos Hummer megjelenése a GMC-től.

Hol gyártják az elektromos autóikat az amerikai cégek?

A Ford és a GM elárult pár részletet arról is, hogy hol tervezik az elektromos autók gyártását – írja a Reuters.

A Ford négy üzemben fogja elindítani a termelést, ezekben részben dízel, részben elektromos autók készülnek majd. Két mexikói gyárban is folyik majd a termelés.

A GM pedig két új, csak elektromos (EV) meghajtású járművek gyártására használt üzemet jelentett be Michigan államban.

A két gyártó összességében ötmillió jármű gyártását tervezi az évtized közepéig. Ezeknek nagyjából öt százaléka lesz elektromos meghajtású.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink