Gyártók Saját terepén is lenyomhatja a Volkswagen a Teslát

Saját terepén is lenyomhatja a Volkswagen a Teslát

autopro.hu/P.B. | 2020.10.23 12:23

Saját terepén is lenyomhatja a Volkswagen a Teslát

Fotó: Volkswagen Newsroom

Ahogy jelennek meg a Volkswagen újabb és újabb elektromos modelljei, úgy szorulhat egyre inkább háttérbe egyes piacokon a Tesla. Az Egyesült Államokban az ID.4 hozhatja el a Volkswagen számára a fellendülést, míg Európában az ID.3 is jól megy. Úgy tűnik, nem mindenki vágyik annyira futurisztikus megoldásokra, mint amiket a Tesla kínál.

Hirdetés

A Volkswagen az ID.3 új, megfizethetőbb verziójával komoly kihívója lett a Teslának az elektromos autók szegmensében, míg az Egyesült Államokban az ID.4 lehet a húzómodellje az óriásvállalatnak, amivel megtörheti a Tesla szárnyalását. Nem véletlen az sem, hogy az amerikai piacon előbb jelenik meg az elektromos SUV, mint az ID.3.

Ugyan Európában is egyre nő az SUV-k dominanciája (a legfrissebb JATO adatok szerint már 41,6 százalékos a piaci részesdésük), az öreg kontinensen a kisebb autók is komoly népszerűségnek örvendenek. Ellenben az Egyesült Államokban az SUV-k és a pickupok együtt szinte mindent visznek, a járvány kitörése óta ez a szegmens húzza az USA újautó-eladásait. Nem csoda, hogy a tengerentúlon a VW az ID.4-re koncentrál.

Nagyon népszerű az ID.4

Szeptember végén, amikor az Egyesült Államokban először volt rendelhető a Volkswagen ID.4, nyolc óra alatt elkelt az összes előrendelés, azaz szinte pillanatok alatt elkapkodták az ID.4-eseket az amerikaiak. A Forbes cikke szerint a magyarázat az ID.4 népszerűségére egyértelműen annak ára.

Az ID.4 versenytársa a Tesla Model Y, aminek ára 50 ezer dollár, ehhez képest az ID.4 44 ezer dollárról indult, de a 2021 elején kiszállításra kerülő ID.4 Pro ára 40 ezer dollárig lement, ami már komoly különbség a Tesla árához képest. Ennek tükrében érdekes, hogy a Tesla dobta a Model Y Standard Range nevű, olcsóbb modelljének ötletét az USA-ban.

Igaz, hogy a Tesla Model Y hatótávolsága 350 mérföld (521 kilométer), míg az ID.4 250 mérföld (400 kilométer) megtételére képes egy töltéssel, ráadásul a Tesla gyorsulása is jobb, az ár fontosabb tényezőnek bizonyulhat sokak számára.

Nem mindenkinek kell a futurisztikus belső

A Forbes szerint a Tesla futurisztikus, olykor egészen formabontó utastere ugyan egyesek számára vonzó lehet, de sokakat inkább taszít, míg a Volkswagen ID.4 beltere sokkal földhöz ragadtabb. A cikk szerint az ID.3 ugyan nem az a kategória, mint a Model 3, de hatótávolsága hasonló, és sok vásárló számára éppen az lehet a vonzóbb a Volkswagen modelljében, hogy kisebb (és persze olcsóbb), mint a Tesla.

Hozzá kell tenni, hogy a Volkswagen az ID.3-assal a fentiek ellenére magas minőséget kínál, és nem feltétlen számít olcsónak. Például a Renault Zoéhoz viszonyítva drágább, de jobb adottságú autóról van szó.

Kiemelt Partnereink