Gyártók Ritkaföldfémek nélkül gyártana e-motorokat a Renault

Ritkaföldfémek nélkül gyártana e-motorokat a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.02.15 09:19

Ritkaföldfémek nélkül gyártana e-motorokat a Renault

Fotó: Renault Newsroom

A Renault a Valeo francia beszállítóval, illetve a Valeo Siemens eAutomotive vállalattal egyetértési nyilatkozatot írt alá egy újgenerációs, ritkaföldfémeket nem tartalmazó elektromos motor kifejlesztéséről és gyártásáról.

Hirdetés

A megállapodás szerint mindhárom partner hozzá fog járulni az elektromos motor két fő részének, a rotornak és a statornak a gyártásához, illetve fejlesztéséhez.

A Renault Csoport számára tervezendő motor forgórészének, vagyis a rotornak a fejlesztéséért a francia autógyártó felel. Ez igaz a teljes hajtóegység felépítésére is.

A Valeo és a Siemens közös vegyesvállalata, a magasfeszültségű elektromos hajtásokat gyártó Valeo Siemens eAutomotive a statort, vagyis a motor állórészét fogja fejleszteni és gyártani, építkezve a Valeo réztekercsszerelési tapasztalataira. A vállalat olyan technológiával rendelkezik, aminek köszönhetően a réztekercset nagyobb huzalsűrűséggel készítheti el, ezáltal növelve a motor teljesítményét az energiafogyasztás változatlansága mellett.

A partnerek azt tervezik, hogy 2027-ben elsőként kezdhetik meg egy 200 kilowattos, ritkaföldfémeket nem tartalmazó elektromos motor gyártását. A Renault saját igényeire a motort a vállalat észak-franciaországi, Cléonban található üzemében fogják készíteni.

A ritkaföldfém mágnesek az elektromos motorok alapvető alkotóelemei, az elektrifikációval pedig egyre nagyobb igény mutatkozik irántuk. Az ellátásbiztonságot és az árstabilitást azonban fenyegeti, hogy 90 százalékukat Kínában állítják elő jelenleg. A Renault tehát a ritkaföldfémektől mentes motorok gyártásával nem csak e-autóinak gyártását, de azok alacsonyabb árát is biztosíthatja hosszabb távon.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink