Gyártók Ötezer négyzetméterrel bővül az ITK Holding Zrt. gyártókapacitása

Ötezer négyzetméterrel bővül az ITK Holding Zrt. gyártókapacitása

autopro.hu | 2019.10.14 11:00

Ötezer négyzetméterrel bővül az ITK Holding Zrt. gyártókapacitása

Az ITK Holding Zrt. új üzemének alapkőletételével megkezdte legújabb beruházását. Ennek keretében 3000 négyzetméterrel nő a karosszéria üzem kapacitása, valamint további 2000 négyzetméterrel bővül a beépített infrastruktúra. Az eseményen a cég leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. bemutatta a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira fejlesztett és gyártott, jelentős hazai hozzáadott értékkel készülő iskolabuszát, a Mercedes-Benz REFORM-S Schoolt.

Hirdetés

Az ITK Holding Zrt. újabb mérföldkőhöz érkezett idén ősszel: egy 3000 négyzetméteres – korszerűen felszerelt, minden szakmai és biztonsági igényt maximálisan kielégítő – karosszériaüzem építését kezdte el, amelynek az alapkövét október 12-én helyezték el a cégcsoport telephelyén. A vállalat az infrastrukturális fejlesztés részeként további 2000 négyzetmétert is beépít az üzem területén, így összességében 5000 négyzetméterrel bővül a gyártókapacitás, amely a megvalósulási szakaszban lévő projekteknek, valamint az előkészítés alatt lévő sorozatgyártási céloknak köszönhetően váltak indokolttá.

„A cégcsoport a folyamatos innováció és beruházások mellett is elkötelezett a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a biztonságkultúra fejlesztése mellett. Ezen értékekkel összhangban dolgozunk partnereinkkel azon, hogy a lehető legmagasabb szintű technológiával szolgáljuk a közlekedők kényelmét és biztonságát” – mondta el Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az iskolabuszok új generációja itthonról

Az esemény során az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. bemutatta a 14 típusból álló autóbusz családjának legújabb típusát, a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira fejlesztett és gyártott iskolabuszát, amely jelentős hazai hozzáadott értékkel és modern felszereltségével válik versenyképes modellé a személyszállító gépjárművek piacán.

Az egyedi kialakítású „Mercedes-Benz REFORM-S School” az Inter Traction Electrics Kft. és a Mercedes-Benz által fejlesztett közlekedésbiztonsági és utasbiztonsági eszközeinek köszönhetően a gyermekszállítás jövőjét hozzák el: az iskolabusz számos olyan vezetéstechnikai segédrendszert kapott, amelyek jellemzően a felsőkategóriás személyautókban érhetők el, így például az aktív távolságtartó tempomat, az aktív sávtartó asszisztens, a holttérfigyelő, a közlekedési-tábla felismerő, az éberségfigyelő, az oldalszél asszisztens vagy a kiszállás figyelés, amely az elhaladó járművekre figyelmeztet leszálláskor.

Mostantól real-time adatok szolgáltathatók az utasokról

Emellett az iskolabuszban mutatkozik be az ITK Holding Zrt. másik leányvállalata által fejlesztett online rendszer is, amely folyamatos információkkal látja el a szülőket az utazással kapcsolatosan. Például arról is tájékozódhatnak, hogy merre jár a busz, milyen annak műszaki állapota, illetve gyermekük – az RFID kártyájuk (pl. e-diákigazolvány vagy e-személyigazolvány) használatával – mikor lépett fel a buszra, s mikor szállt le arról. A szoftver a pedagógusoknak is segítséget nyújt az utaslista számontartásában, de a sofőrnek is számos lehetőséget biztosít. Az autóbuszvezető a fedélzetre szerelt 10 colos kijelzőn folyamatos tájékoztatást kap a gépkocsi műszaki állapotáról, vagy arról, hogy a gyerekek bekötötték-e a biztonsági övet. Vészhelyzet esetén pedig segítséget is kérhet a rendszeren keresztül vagy felveheti a kapcsolatot a diszpécserközponttal is. A járművet 360 fokos kamerarendszerrel is felszerelték, ezáltal még biztonságosabbá válik a manőverezés.

Reinhardt Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az iskolabusz bemutatót követően az eseményen bejelentette, hogy az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. „VanPartner” minősítését kapott, amely alapján a cégcsoport már Mercedes-Benz kishaszongépjárműveket is építhet.

36 milliárd forintnyi támogatás a következő 10 évre

„A hazai járműgyártók előtt új lehetőségeket nyit meg a nemzeti buszstratégia és az annak részét képező zöld busz program. Magyarországon megközelítőleg 8500 autóbusz vesz részt a teljes, helyi és helyközi közösségi közlekedésben. Általános cél, hogy ez a járműállomány a lehető legkorszerűbb buszokból álljon, a flotta átlagéletkora a jelenlegi 14,7 évről kb. 10 évre csökkenjen. Hosszabb távon, fokozatosan és költséghatékonyan teljes átállást tervezünk a tiszta, döntően elektromos meghajtású járművekre a közösségi közlekedésben. A nemzeti buszstratégia keretében 36 milliárd forintnyi támogatás érhető majd el a következő tíz évben környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzéséhez a helyi közlekedésben. Kiemelt cél, hogy a Magyarországra tervezett buszbeszerzéseket elsősorban hazai gyártásból tudjuk megvalósítani.” – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Szakképzett munkaerő utánpótlására törekszik az ITK

Az ünnepélyes alapkőletétel és az iskolabusz bemutató mellet az ITK Holding Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal a jövő műszaki szakembereinek képzése érdekében. A Szakképzési Centrum az együttműködés keretében a Gépészeti, a Közlekedési és az Elektromechanikai-elektronikai Szakmacsoportok képzési palettáját szélesíti az ITK cégcsoport munkaerő piaci igényeit figyelembevéve, amelyhez a megállapodás értelmében a vállalat biztosít helyszínt, és annak keretében fogadja a diákokat.

Kiemelt Partnereink