Gyártók Ötezer embert rúg ki a Ford Németországban

Ötezer embert rúg ki a Ford Németországban

Kuthi Áron | 2019.03.19 05:00

Ötezer embert rúg ki a Ford Németországban

Kemény volt a múlt hét a német autóipar számára. Március 13-án a Volkswagen jelentette be, hogy öt év alatt hétezer állást kell megszüntetnie az automatizáció következményeként, két napra rá pedig a Ford hozott ítéletet ötezer munkahely felett.

Hirdetés

Az év elején bejelentett megszorítási intézkedéseket most kezdi aprópénzre váltani a Ford. A gyártó március 15-én, pénteken Kölnben jelentette be, hogy Németországban ötezer munkahelyet számol fel, illetve aktiválja a korai nyugdíjazási programot. A Fordnak 24 ezer munkavállalója van az országban, 18 ezer Kölnben, hatezer a Saar-vidéki Saarlouisban és 200 Aachenben, rajtuk kívül időszaki munkaerőt is foglalkoztat a gyártó, az ő leépítésüket már 2018-ban megkezdék.

A menedzsment munkavállalóknak küldött levelében többek között azt közölte, hogy 500 millió dolláros megtakarítás a cél. A rendes munkaszerződések megszüntetését kétféleképpen képzeli a Ford. Egyrészt végkielégítést adna a 49 éves és annál fiatalabb munkavállalóinak, az 50 éves és annál idősebbeknek viszont felajánlaná a korai nyugdíjazás lehetőségét. Az még nem tiszta, melyik üzemben hány embert érint a lépés.

Egy korábbi cikkünkben annak néztünk utána, mit rontott el a Ford Európában annyira, hogy erre a lépésre kellett elszánnia magát.

A Ford melletti szakszervezet strukturális hibák elkövetésével vádolja a vezetést, és azt is érthetetlennek tartja, hogy az alkatrészeket hogyan tudja olcsóbban beszerezni a konszern amerikai egysége, mint az európai.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink