Gyártók Öt gyárát is leállítja a Stellantis

Öt gyárát is leállítja a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.03.29 12:23

Öt gyárát is leállítja a Stellantis

Fotó: Stellantis Media

Már napi rendszerességgel jelentenek be termeléscsökkentést és átmeneti üzemleállásokat a világ autógyártói. A chiphiányra hivatkozva a március 29-i héttől kezdődően, a Stellantis öt észak-amerikai egységében is leállítja a termelést.

Hirdetés

Termelési volumen szerint a világ negyedik legnagyobb autógyártójának számító Stellantis kettő kanadai, egy mexikói, valamint kettő Egyesült Államokban található termelőüzemében állítja le a gyártósorokat. A szünet április elejéig-közepéig fog tatani.

A leálló gyárak között van a Jeep Cherokee SUV-t készítő Illinois államban lévő, továbbá a Ram 1500 Classic pickupot gyártó michigani is.

A részben az autógyártás váratlanul gyors felfutására és az elektronikai eszközök iránti kereslet megugrására visszavezethető félvezetőhiányt az OEM-ek a nagyobb nyereséget hajtó modellek, mint a pickupok és crossoverek gyártásának fenntartásával igyekeznek átvészelni. Az, hogy a Stellantis az említett modelljei gyártását is leállítja, a chiphiány fokozódására utalhat.

Máshol is leállást hoz a hét

A Stellantis-on kívül más gyártók is üzemleállást időzítettek a március 29-i hétre. A Nissan április 1-től két napra függeszti fel a termelést a Tennessee és Mississippi állambeli, valamint a mexikói Aguascalientes városában található három egységében. A termelés április 6-án fog visszaállni a normál ütembe.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a kínai Nio elektromosautó-gyártó a héten öt munkanapra hagy fel az autógyártással a kelet-kínai Hofej városban lévő üzemében.

Az AutoForecast Solutions elemző cég számításai szerint a chiphiány eddig mintegy 130 ezer járműnyi termeléskiesést okozott. A legnagyobb, 74 ezer járműre tehető kiesés Észak-Amerikában jelentkezett. Nyugat-Európában eddig 35 ezerrel kevesebb jármű készült a tervezettnél – számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink