Gyártók Összevonja torinói gyárait a Stellantis

Összevonja torinói gyárait a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.10.13 16:22

Összevonja torinói gyárait a Stellantis

Fiat 500 a Mirafiori üzem gyártósorán | Fotó: Stellantis Media

A Stellantis leszereli a Torinó melletti Grugliasco településén található üzeme gyártósorát, és az annak közvetlen közelében lévő Mirafiori egységbe helyezi azt át annak érdekében, hogy javítsa gyártókapacitásának kihasználtságát.

Hirdetés

A francia-olasz Stellantis nemrég az olasz iparügyi és foglalkoztatási minisztereknek, valamint szakszervezeteknek mutatta be gyártásátszervezési tervét, ami a Maserati elektromos szedánjainak 2022-2024 közötti Mirafioriban gyártását is tartalmazza. Már jelenleg is az egységben készül az elektromos Fiat 500-as, központi szerephez juttatva Torinót a konszern elektrifikációjában.

2024-gyel bezárólag minden tevékenységet át fognak helyezni Grugliasco-ból Mirafioriba, az összeszerelés áttelepítését pedig azonnal megkezdik. Az összesen 1100 főt számláló dolgozói állomány tagjai Mirafioriban fognak új munkát kapni. A Stellantis, tartva magát korábbi ígéretéhez, jelezte, hogy az átszervezés nem fog elbocsátásokkal járni, azt azonban nem közölte, hogy 2024 után mi lesz a megüresedő üzem sorsa – számolt be a Reuters.

Grugliasco, ahol a Stellantis Maserati modelleket gyárt, csak négy kilométerre fekszik Mirafioritól. Dolgozói a múltban gyakran segítették a termelést Mirafioriban, amennyiben arra szükség volt.

Átvilágítják az olasz termelést

A torinói termelés átszervezésével a Stellantis egy újabb lépést tesz afelé, hogy a több millió járműre tehető kapacitástöbbletét megvágja, ezáltal csökkentse gyártási költségeit. Az átalakítás részeként az idén év elején az FCA és a PSA Csoport egyesülésével létrejött konszern az olaszországi gyárhálózatát is átvilágítja, ahol a termelés magasabb költséggel folyik, mint más európai országokban.

Még júniusban döntés született arról, hogy a jövően a dél-olaszországi Melfi üzemében kettő helyett csupán egy gyártósor fog működni, kombinálva a mostaniak kapacitását. Az új gyártósorról 2024-től a Sellantis márkáinak középkategóriás elektromos autói fognak legördülni.

Elbocsátásoktól tartanak a dolgozók

A Stellantis korábban biztosította munkavállalóit, hogy a kihasználatlan kapacitások konszolidációja létszámcsökkentés nélkül fog megvalósulni. Ennek ellenére a vállalatot nemrég Franciaországban és Németországban is az a vád érte, hogy a chiphiányra hivatkozva állítja le üzemeit hosszú időre, és a kényszerszabadság intézményét kihasználva hajt végre burkolt leépítéseket.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink