Gyártók Önvezető autókkal a jövőbe

Önvezető autókkal a jövőbe

autopro.hu | 2022.08.08 16:20

Önvezető autókkal a jövőbe

Fotó: BMW Group

A BMW Group számára a „Találkozzon a szenvedélyünk!” kifejezés sokkal több, mint egy szlogen. Egyfelől megtestesíti azt a hitvallást, ahogyan a dolgozók ötleteinek és törekvéseinek teret adnak, másfelől szimbolizálja a különböző egyetemekkel, vállalatokkal és startupokkal való együttműködésüket, melyek mindegyike az autógyártást zöldebbé tevő innovációkat valósít meg.

Hirdetés

A „Startup Garage” névre keresztelt részleg 2015 óta része a BMW Group életének, és több mint 150 kísérleti projektet vittek véghez, összesen 4,5 milliárd dollárnál nagyobb értékben.

Legutóbbi izgalmas fejlesztéseik egyike az új BMW 7-es és i7-es modellek gyártásához lett bevezetve 2022 júliusában, a BMW Group dingolfingi gyárában. Ennek köszönhetően a gyártósorról legördülő járművek a motorindítás helyszínétől „önmagukat vezetve” jutnak el a szállítójárművekig. Két további céggel való közreműködés is segítette a technológia létrehozását. A Seoul Robotics szoftvere az autó útvonala mentén telepített lézeres érzékelőkkel vizsgálja a jármű és az akadályok helyzetét, a svájci Embotech programja a kapott információk alapján folyamatosan újratervezi az útvonalat, a két rendszer együttműködéseképp pedig a jármű eljut a kívánt célba.

Csúcsra fejleszteni az autonóm vezetést

Az ausztriai üzem a BMW Group egy másik érdekes együttműködésének is otthont ad. A Deggendorfi Műszaki Egyetemmel és a b-plus techcéggel közösen dolgoznak az autonóm vezetés legbonyolultabb problémáján, az automatikus vezetési programok stabil és biztonságos működésén.

Mi sem mutatja jobban a terület fontosságát, minthogy a kutatási program több mint kétmillió euró támogatással indult, a BMW iNEXT modellek gyártásával egy időben. Ennek köszönhetően az iNEXT modellek sokszínűsége (különböző kerekek, fényezés, komfort szint stb.) lehetővé teszi, hogy változatos modelleken mehessenek végbe a kísérletek, így biztosítva ezek változatosságát.

Magukat a vizsgálati módszereket két alprojektben is fejlesztik. Az egyik projekt feladata egy olyan tesztfolyamat létrehozása, amellyel képesek azt vizsgálni, hogy a korszerű autók a gyártó felhőjéből letöltött időjárási és forgalmi információkat helyesen dolgozzák fel és a megfelelő reakciókat adják rájuk.

Fotó: BMW Group

A másik projekt egy olyan szoftveres egység fejlesztésén dolgozik, ami a jármű elektronikájával összekötve szimulálni képes olyan közlekedési helyzeteket is, amik a valóságban ritkán fordulnak elő, ezzel vizsgálva az autó reakcióidejét és biztonsági funkcióit.

Nagyszabású fejlesztéseket hoz a BMW Debrecenbe

Magyarországon sem kell sokat várni a BMW Group formabontó fejlesztéseire, hiszen nagy erőkkel zajlik a debreceni gyár építése, amely a világ eddigi legzöldebb, szén-dioxid kibocsájtása nélküli működő autógyára lesz. Az épülő üzembe folyamatosan zajlik a munkavállalók keresése, a legkülönbözőbb műszaki területeken.

A BMW Group Gyár Debrecen nyitott pozícióiról és a jelentkezés folyamatáról a karrieroldalukon kaphat bővebb tájékoztatást, kattintson az alábbi linkre!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink