Gyártók Németországban gyárthat moduláris elektromos autót a Ford

Németországban gyárthat moduláris elektromos autót a Ford

autopro.hu/P.B. | 2020.11.30 14:19

Németországban gyárthat moduláris elektromos autót a Ford

Fotó: Go Electric - Ford of Europe Press & Media Hub

Német források szerint milliárdokat fektet a Ford a kölni gyárának átalakításába, részben azért, hogy ott készülhessen a Volkswagen moduláris elektromos platformja (MEB) alapján fejlesztett elektromos jármű, melynek ötletét idén nyáron jelentette be az amerikai gyártó.

Hirdetés

A Ford nyáron jelentette be, hogy a Volkswagen MEB-platformja alapján hasonló alapot szeretnének fejleszteni elektromos autókhoz Kölnben. Német források szerint a munka többi része, tehát magának az autónak a fejlesztése és összeszerelése is a kölni üzemben történik majd. Ezt a forrást a Ford nem erősítette meg, az Automobilwoche szerint a kölni gyár mellett a szintén német Saarlouis és a román Craiova jöhet szóba. Bármelyik üzem mellett dönt is a Ford, az lesz az amerikai OEM első európai gyára, amiben teljesen elektromos autó készül.

Júniusban a Volkswagen és a Ford szövetséget kötött az elektromos járművek fejlesztésének érdekében. A megállapodás kishaszongépjárművek közös fejlesztéséről szólt, valamint arról, hogy a Ford is fejleszthet elektromos autót a Volkswagen MEB-platformja alapján.

Akár két új MEB-modell is jöhet a Fordtól

Korábban olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy a Ford rögtön két új modellel nyitna Kölnben, de szintén érdekes ezzel kapcsolatban, hogy a Volkswagen vezetője, Herbert Diess is arról beszélt a napokban, hogy további új modellek érkeznek majd az ID-szériába.

A Ford első MEB-modellje 2023-ban debütálhat, ezzel is szélesíti elektromos típuspalettáját az amerikai gyártó. Jelenleg ugyanis csak a Mustang Mach-E tartozik a teljesen elektromos modellek közé a Fordnál, igaz, az európai tervektől függetlenül az F-150 és a Transit akkumulátoros elektromos változata is érkezik hamarosan – írja az electrive.com.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink