Gyártók Nem járna jól a barcelonai gyára bezárásával a Nissan

Nem járna jól a barcelonai gyára bezárásával a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2020.05.27 11:23

Nem járna jól a barcelonai gyára bezárásával a Nissan

Fotó: Nissan Global Newsroom

Megszólalt a spanyol iparügyi miniszter, Raul Blanco a Nissan barcelonai gyárának lehetséges bezárásával kapcsolatban. Szerinte a végleges leállítás mintegy 1 milliárd euróba kerülne a Nissannak, és olcsóbb lenne, ha ahelyett inkább fejlesztenék az egységet.

Hirdetés

Május közepén röppent fel a hír, hogy a japán Nissan bezárná a barcelonai termelőüzemét, ahol a Navara pickup, a Pulsar, valamint az NV200 és e-NV200 furgonok készülnek.

Blanco egy konferenciahívás alkalmával közölte, hogy az autógyártótól nem kapott hivatalos tájékoztatást az üzem jövőjét illető tervekről. Mint kifejtette, a foglalkoztatási, illetve szerződéses problémák miatt sokkal olcsóbb lenne befektetni a gyárba a bezárás helyett. Szerinte körülbelül 300 millió eurót kellene a háromezer embernek megélhetést adó létesítménybe fektetni.

Elhanyagolták a spanyol egységet

A miniszter véleménye szerint ugyanakkor a beruházás megkésett lenne, és hozzátette, hogy a Nissan már tíz éve nem hajtott végre beruházást spanyolországi gyárában. Blanco folytatólagosan azonban azt is közölte, hogy bár a gyár helyzete kedvezőtlenebbre fordult, most is teljesen versenyképes, amennyiben a termelés következő tíz évben való fenntartásának érdekében megfelelő fejlesztéseket hajtanak végre.

A spanyol gazdaságnak egyébként kulcságazata az autóipar, az ugyanis az ország gazdasági kibocsátásának nagyjából 10 százalékáért felel – áll a Reuters cikkében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink