Gyártók Nagyobb gyártókapacitás kell az Audi Q4 e-tronnak

Nagyobb gyártókapacitás kell az Audi Q4 e-tronnak

autopro.hu/D.Á. | 2021.12.02 12:19

Nagyobb gyártókapacitás kell az Audi Q4 e-tronnak

Fotó: Audi MediaCenter

2022 novemberétől Brüsszelben is gyártaná az Audi a Q4 e-tront a jelenlegi zwickaui üzemen kívül. A kapacitásnövelést a vártnál nagyobb kereslet indokolja. Végső döntés a Volkswagen december 9-én rendezendő meetingjén várható.

Hirdetés

Jelenleg a Q4 e-tron és a Q4 Sportback e-tron modellek egy gyárban készülnek a Volkswagen konszern más, MEB platformos típusaival. Ezek a VW ID.3, ID.4, ID.5 és a Cupra Born, amelyeket a német Zwickauban gyártanak. Kivétel a szintén MEB platformos Škoda Enyaq, amely a márka elsőszámú gyárában, Mlada Boleslavban készül Csehországban.

A nagy érdeklődés miatt az Audi további gyártóhelyet keres a Q4 e-tronnak. Lehetséges helyszínként felmerült a neckarsulmi motorgyár, ám ezt elvetették, és a brüsszeli üzemre esett a választásuk. A belga gyárban 2018 óta a tisztán elektromos e-tron quattro és annak Sportback változatát készítik, amik a Q4-gyel ellentétben még a korábbi, belsőégésű motorokhoz tervezett MLB Evo platformra épülnek. Az e-tron quattro akkumulátorcsomagját is Brüsszelben szerelik össze, azonban azt nem tudni, hogy a Q4 esetén is ez lesz-e a helyzet, vagy készen érkeznek majd az egységek.

Gondos tervezés

Markus Duesmann bejelentéséből kiderült, az Audi 2026-tól a Q8 e-tront tervezi gyártani brüsszelben. Ez a nagy SUV egy hagyományos Q7-es méreteivel bír majd, míg a Q5-össel műszakilag rokon e-tron quattro és a 2023-tól Ingolstadtban készülő Q6 e-tron egy kategóriával lejjebb helyezkedik el.

Ha a vezetés jóváhagyja, a Q4 e-tron gyártása nagy siker lesz a brüsszeli üzemnek, hiszen valószínüleg pályáztak az Audi Artemis modell gyártási jogára is, de azt végül a VW haszongépjárműveket gyártó hannoveri egysége nyerte — írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink