Gyártók Még olcsóbb e-autókkal támadna a VW

Még olcsóbb e-autókkal támadna a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.03.22 07:18

Még olcsóbb e-autókkal támadna a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen a következő években több olcsónak számító elektromos modellt szeretne a piacra dobni. A már korábban bejelentett és a napokban bemutatott ID.2 (vagy esetleg ID.Golf) után egy újabb kisautót nevezett meg a vállalat vezetése.

Hirdetés

Mint ismert, a Volkswagen belépőszintű elektromos modellnek szánja a leendő ID.2-t, ami akár az ID. Golf nevet is megkaphatja, bár a koncepcióautó bemutatása során ezt a nevet nem említették meg. A napokban bemutatott ID.2 árát eredetileg 20 ezer euró alá akarták belőni, ám a költségek elszállása miatt 25 ezer eurónál (nagyjából tízmillió forint) húzták meg a határt. Úgy tűnik, nem ez lesz a legolcsóbb modell a VW kínálatban.

Thomas Schäfer, a Volkswagen márkafőnöke egy lehetséges ID.1-ről beszélt, aminek az ára 20 ezer euró alatt maradna. Ez a mai árfolyamon körülbelül 8 millió forintot jelent, aminél olcsóbb új elektromos autó csak a Dacia Spring létezik.

A Volkswagen elektromos kisautója pár éven belül kerülhet az utcákra, Schäfer szerint akár már 2026-ban vagy 2027-ben megjelenhet, „mert sürgősen szükség van egy ilyen elektromos belépőszintű modellre.”

Elérhetőbbé kell tenni az elektromos autókat

A VW jelenleg intenzíven dolgozik annak a megoldásán, hogy miként lehet elérni az alacsonyabb árat a magas akkumulátorköltségek ellenére az elektromos autókban. „Ez a következő kihívás. Rajtunk a sor, de hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, az még teljesen nyitott” – mondta Schäfer, aki szerint elképzelhető, hogy a Volkswagen egy másik gyártóval közös platformot épít a cél érdekében, de lehet, hogy egyedül is meg tudja oldani a problémát.

„Még kérdés, hogy a járművet Európában is meg lehet-e építeni ugyanazon az áron, vagy olcsóbb helyre kell költöztetni. A név sincs még nincs eldöntve” - fogalmazott Schäfer, vagyis még nem dőlt el, hogy az elektromos kisautót ID.1-nek hívják-e majd.

Spanyolországban kezdik a sort

A Polo formátumú kis elektromos autót, a március 16-án bemutatott ID.2all koncepcióra épülő modellt 2025-től Spanyolországban fogják megépíteni, három másik modellel együtt ugyanazon a platformon. A Cupra által gyártott verzió lesz a Raval, amely röviddel az ID.2 előtt kerül piacra, azaz elsőként jelenik meg. Kicsit később jön a Škoda kis elektromos SUV-ja és a VW ID.2 SUV-változata, amelyet vélhetően ID.2 X-nek nevezhetnek.

„Legalább 100 ezer példányt kell legyártani ahhoz, hogy nyereséges legyen” - mondta Schäfer a leendő kisautókról, de ezt verziókként kell érteni, azaz összesen 400 ezer elektromos autót kell gyártani Spanyolországban, két üzemben.

A modelleket először Európában fogja kínálni a Volkswagen, de a márkafőnök szerint más piacok sincsenek kizárva – de az USA és a Kína nem tűnik valószínűnek, inkább Dél-Amerika és India felé terjeszkedne a kisautóival a VW – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink