Gyártók Marokkóba helyezhetik át az Opel német fejlesztőit

Marokkóba helyezhetik át az Opel német fejlesztőit

autopro.hu/P.B. | 2021.10.14 12:21

Marokkóba helyezhetik át az Opel német fejlesztőit

Fotó: Twitter/Opel

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem az Opel járt a legjobban a PSA és az FCA összeolvadásával, melyből megszületett a világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Stellantis. A dolgozók eddig is elbocsátásoktól tartottak, most pedig kényszeráthelyezés is fenyegeti egy részüket.

Hirdetés

A Magyarországon is gyárat üzemeltető Opel 2017-ig a General Motors alá tartozott, onnan került át a PSA-hoz, amivel együtt beolvadt a Stellantis-ba 2021 elején. Az elmúlt hetekben úgy tűnik, nem az Opel brand lesz, ami a legjobban járt ezzel az összeolvadással: az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a dolgozók attól tartanak, bezárják az eisenach-i üzemet, most pedig kényszeráthelyezések lehetősége merült fel.

Dolgozói információk szerint költséghatékonysági megfontolások miatt az Opel Rüsselheimben található fejlesztési központját a Stellantis áthelyezné Marokkóba. A vállalat egyelőre nem kommentálta a hírt – írja az Automobilwoche.

Bejelentés nélküli átszervezés?

Egyre több jel utal arra, hogy a Stellantis következő átszervezése nemcsak a küszöbön áll, hanem bizonyos területeken azt már illegálisan hajtják végre, előzetes tájékoztatás, tanácsadás és a munkavállalói képviselőkkel való egyeztetés nélkül – írták egy levélben az Opel szakszervezeti tagjai.

Korábban az IG Metall megállapodott a gyártóval arról, hogy szerkezetátalakítás miatt 2025-ig nem lehetnek tömeges elbocsátások az Opelnél. A munkavállalói érdekképviselet azonban attól tart, hogy a német kényszerszabadságolással kapcsolatos szabályozást kihasználva a Stellantis elhúzhatja az eisenach-i üzem újranyitását, sőt, kiszervezheti a termelést Németországból.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink